Den første plata


Hilde Heltberg «Hilde Heltberg»
Norske Albumklassikere

For undertegnede er det nok først og fremst «Blant Konger Og Lus» som gjelder når det handler om Hilde Heltberg, men nå skal vi helt tilbake til 1982 og damas debutalbum. Da hun entra studioet den gang hadde Hilde med seg produsent Tore Syvertsen, mens gutta i X-Tra og Lava sto for instrumenteringa. Her var med andre ord ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Hiten «Skrinet Med Det Rare I» åpner albumet, og understreker at Heltberg befinner seg i popens verden. Utover på skiva finner man så tidvis noe av den ungdommelige naiviteten Dollie også kunne by på tidlig på åttitallet, og låtmaterialet er jevnt over godt.

Hilde synger bra, og skiva byr på damas tolkninger av alt fra ballader til det noe mer rocka. «Mario» blir en topp underveis, der pop-elementene er gode og melodibruken er sterk, samtidig som stemninga settes med litt spansk gitarplukk. Det blir så plass til melodiske gitarer i den nesten like sterke «Fri Som Ørnen», og her er arrangementet også spennende.

«Ikke Gå I Fra Meg» er på sin side en ballade som kunne gjort seg godt med en annen tekst enn en som handler om en gutts redsel for natta, for det er fine elementer her, inkludert en god gitarsolo. Også balladen «Altfor Sent» handler om at tiden er inne for å sove, men her treffes det betydelig bedre på tekstsiden, og resultatet er helhetlig bra.

Gitarene er videre fremtredende i den riktig gode «Du», der Heltberg får brukt stemmen på flott vis. Det blir så mer rocketakter i «En Gang Før Himmelen Ble For Grå», mens den avsluttende «Kun Et Blikk» – en oversettelse av Doris Troys «Just One Look» – også byr på rocka gitarelementer. Konklusjonen er at «Hilde Heltberg» er en god debut.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Den første plata