Tradisjonsmusikk


The Young Norwegians «Music»
Norske Albumklassikere

Før «Barn Av Regnbuen», «Stilleste Gutt På Sovesal 1» og «Tanta Til Beate», før «Lillebjørns Gitarbok», før Ballade!, og lenge før Gitarkameratene, var det The Young Norwegians som gjaldt for Lillebjørn Nilsen, der han i utgangspunktet samarbeida med Bjørn Morisse. Da duoen var fremme ved sitt andre album, «Music», ble The Young Norwegians så utvida til en trio med Steinar Ofsdal som nytt musikalsk tilskudd.

The Young Norwegians kombinerte amerikansk vise- og folk-tradisjon fra artister som Bob Dylan, Simon & Garfunkel og Pete Seeger med inspirasjoner fra norsk folkemusikk, og på «Music» er resultatet til tider glimrende, der en håndfull sterke spor innleder albumet.

Det ferske medlemmet Ofstad setter sitt preg på den innledende instrumentalen «Dansevise», før Morisse tar vokalen i sin egen «Depression». Her snakker vi om riktig fin vokal melodiføring over plukking på den akustiske gitaren. Instrumenteringa på plata er da til tider også av det sparsommelige slaget, der vi også får et Nilsen-stev i form av «Danse, Ikke Gråte Nå».

Herrene Nilsen og Morisse synger i hovedsak sine egne komposisjoner, men det blir også duett i et spor som «Tippie Toe», som på en måte låter som veksling mellom to separate komposisjoner. Med sin egen «Jentetapet» står så Lillebjørn igjen som vinneren på albumet, og det handler selvfølgelig om svikefulle damer i ei låt som er rimelig typisk Nilsen, der mannen også henter frem banjoen.

Det plukkes også frem noe norsk tradisjonsmusikk i form av «Så Sulla Ho Mor», «Kjærringa Med Staven» og «Vossevalsen», der Nilsen utfolder seg på hardingfela i ei innspilling som fremstår som litt løssluppen. Førstnevnte gir for øvrig Ofsdal en sjelden anledning til å stå for sangen, og mannen som i hovedsak er kjent for sin allsidige fløytebruk krydrer også albumet med blant annet cello og bass.

Morisses «Rain» er blant låtene som ikke helt når opp, samtidig som den etter hvert flyter ut i det litt ubestemmelige, mens «For Aud» blir litt stillestående. Det tar seg så opp igjen mot slutten av plata, der Morisses «Reflections On The Bridge Of Sighs» er riktig god og veldig amerikansk i uttrykksformen. Det samme må sies om den avsluttende og uptempo banjoraceren «The Return Of The Wind & Rain & Flowers», og dermed ender «Music» på det gode, etter en litt ujevn midtdel.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Tradisjonsmusikk