Har funnet formelen


Tramteatret «Back To The ’80’s»
Norske Albumklassikere

«Back To The ’80’s» var Tramteatrets tredje revy, og albumet med samme tittel er også nummer tre i rekka. Her får vi høre en gjeng som for alvor har funnet den musikalske formelen, og med det skapt låter som står solid på egenhånd, utenfor revyscenene.

Det at Tramteatret nå også har Kine Hellebust med på laget gjør at det har en stemme på plass som virkelig kan løfte det hele over og forbi revygenren. Dette blir tydelig allerede i den innledende «Å Livet Svinger», samtidig som «Back To The ’80’s» også byr på komposisjoner som fungerer godt innenfor et pop-landskap. Nevnte låt forteller på muntert vis om hvordan alt går til helvete, og det er selvfølgelig fortsatt sånn at Tramteatret gjerne har et politisk budskap.

Det jazzes lett i «Begin Åh Begin» – Tramteatrets tolkning av Cole Porters «Begin The Beguine» – der det handler om historien rundt Fredsprisen, Israel, Moshe Dayan og selvfølgelig Menachem Begin. Dette er for øvrig én av to oversatte låter på plata, der den andre er den fine Ted Ström-balladen «Jag Och Du», som har blitt til «Æ Og Du».

Videre får vi «Altaballaden», som naturligvis omhandler den omstridte Alta-utbygginga, mens den mer rocka «Slåss Mot Rasismen» er selvforklarende. «Jodeledili» er på sin side et skråblikk på Tyskland, med innlagt wienervals.

Det lekes så litt med disco og punk i henholdsvis «Frisco» og «I Spit On You», før gjengen er over i «Back To The ’80’s», som utvilsomt er blant teatrets fineste låter. Her fremvises igjen en glimrende pop-teft, der Anders Rogg og Kine Hellebust deler vokalen. Samtidig byr Tramteatret på god bakgrunnsvokal, der Marianne Krogness ofte stikker seg frem i koret. Meloditemaet herfra dukker for øvrig opp igjen også ved et par andre anledninger på albumet.

Selv om Tramteatret her også oppfordrer til å la fortiden hvile, så handler de påfølgende låtene om nettopp nostalgi og tilbakeblikk til foregående tiår. Med rock’n roll ses det i «Bomber Og Brylkrem» tilbake på femtitallet, mens det med en mengde referanser til musikk og faktiske hendelser myses på sekstitallet i balladen «Vannmannens Solfylte Tiår».

Syttitallet blir betrakta i «Cool It», som befinner seg i et Bee Gees-beslekta disco-landskap. Hele veien makter Tramteatret å kombinere alvor og satire med låter som står på egne ben, og nettopp det gjør «Back To The ’80’s» til et album som fungerer veldig godt også 41 år etter utgivelsen.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Har funnet formelen