Ingen smertefull lidelse


Lumbago «Alt Og Litt Ekstra»
Norske Albumklassikere

Lumbago er blant de utallige norske bandene som tidlig på åttitallet ble plassert i nyveiv-båsen, men når man setter på bandets debutalbum, «Alt Og Litt Ekstra», fremstår nok kvartetten som mer strømlinjeforma og moderate enn mange av sine samtidsband.

Man aner ska- og reggae-elementer i bandets musikk, og produsent og mikser Nils Bjarne Kvam har skrudd et godt lydbilde. Når bandet innleder skiva med «Thomas» sitter da også alt, der gitarist Thanasis Zlatanos’ ska-riff kombineres godt med Morten Jørgensens vokallinjer. Dette er særdeles vellykka.

Sammenligna med mye annet som ble kalt nyveiv er Lumbago snilt og lettfattelig, der reggae-inspirasjonene i «Visne Rose» gjør seg godt, samtidig som bandet utover på skiva ofte ligger et sted i poprock-landskapet. Zlatanos’ gitarer er et vesentlig element der det gjerne riffes stakkato, slik som i «Familieliv», men uten at det på noen måte handler om virtuositet.

Med «Mellom Topp Og Bånn» roes det noe ned under versa, med bassist Stein T. Gulbrandsen i fokus, før refrenget kommer som et løft. Dette er i det hele tatt et spennende spor, der det også er lagt inn et interessant midtparti som understreker at det er en viss trang til å eksperimentere hos gutta. «Ikke Gå» bygges også litt rundt dynamikk, samtidig som de rene gitarene tilfører et annerledes, nesten country-aktig, element.

Historien om «Fatter’n Min» er god, der det gynger forsiktig av gårde med et litt neddempa uttrykk, mens den akustiske gitaren er dominerende i «Berit Har Fått Leggene Barbert». Videre rockes det mer i «Keiser’ns Nye Klær», og Lumbago makter da også å variere godt innenfor sitt uttrykk, samtidig som låtene er gode. «Limbo» faller riktignok noe igjennom med sitt nesten elektroniske preg, og samtidig er dette Lumbago på sitt mest eksperimentelle.

Platas tittelspor avslutter «Alt Og Litt Ekstra», og her er Lumbago rett frem rock, samtidig som refrenget er av det enkle slaget du synger med på ved første lytt. Det er nesten noe litt punka over dette, samtidig som bandet topper seg selv i denne albumfinalen.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Ingen smertefull lidelse