En tripp inn i arkivet


Motörhead «Louder Than Noise… Live In Berlin»
Silver Lining

Høsten 2012 var Motörhead, som så ofte ellers på den tiden av året, på rundreise i Europa, men denne gangen fikk vi ikke oppleve bandet i Norge. Nå kan vi uansett sjekke ut turneen med utgivelsen av «Louder Than Noise… Live In Berlin» på LP og som CD/DVD-pakke. Dermed tar vi her selvfølgelig for oss den visuelle versjonen av konserten.

Trioen innleder den 75 minutter lange konserten med «I Know How To Die», fra det da foreløpig siste studioalbumet, «The Wörld Is Yours». Her snakker vi om den siste virkelig gode skiva fra gutta, men flere låter blir uansett ikke henta derfra. Derimot kjører Motörhead kjapt på med klassikerne «Damage Case» og «Stay Clean».

Bandet låter bra, men Lemmy selv er småsliten, der diksjonen ikke alltid er på sitt beste, og stemmen i det hele tatt mangler kraft. Dessverre var det slik vi fikk opplevde mannen på denne tiden, og dermed er «Louder Than Noise… Live In Berlin» akkurat så bra som det er mulig for et konsertopptak fra så sent i bandets karriere å være. Dette er da også langt fra en så trist opplevelse som «Clean Your Clock».

Der Lemmy hangler løfter gitarist Phil Campbell det hele med glimrende traktering av instrumentet, der det spruter av mannens soloer. Bakerst sitter så Mikkey Dee og tilfører Motörhead det fundamentet bandet trenger, og dermed sparker altså orkesteret relativt godt fra seg.

Opplagte liveklassikere som «Over The Top» og «The Chase Is Better Than The Catch» mikses med noe så sjeldent som den litt seigere «You Better Run» fra «March Or Die», der Campbell byr på mye fortreffelig. «The One To Sing The Blues» er også et riktig gledelig gjenhør med ei alt for sjeldent spilt låt fra «1916».

I senere år var Lemmy glad i å hente frem låter fra den ofte utskjelte «Another Perfect Day», og her blir vi servert en god «Rock It», som tilfører en del tempo. Dette betyr at vi får en konsert der langt fra alt handler om de mest opplagte klassikerne, men mot slutten av settet er Motörhead-ritualet så velkjent som det kan få blitt.

«Going To Brazil», «Killed By Death» og «Ace Of Spades» var tross alt låter vi alltid fikk høre når Lemmy og hans medskyldige inntok scenene rundt omkring, og det ville nok vært utenkelig å se for seg en Motörhead-konsert uten disse legendariske låtene. Finalen kommer, som typisk var, i form av «Overkill». Her gjester Anthrax scena, mens strobene skaper et kaos som matcher avslutterens høye tempo.

Med det er en relativt god konsert altså i havn, og dette fungerer også bra på det visuelle plan. Nå er uansett Motörheads senere år godt nok dokumentert med konsertutgivelser, så om det er planer om mer gravplyndring får vi håpe det finnes tilgang til eldre opptak, som fremviser Lemmy som den bautaen han i sin tid var, for selv om «Louder Than Noise… Live In Berlin» er ganske bra, er forfallet også tydelig.

Jan Dahle

Reklame
En tripp inn i arkivet