Mot verdens topp igjen


Cheap Trick «In Another World»
BMG

Cheap Trick er en institusjon innen amerikansk rock, og bandets syttitallsutgivelser er blant det ypperste du finner av melodiøs gitarbasert musikk. Når kvartetten nå er fremme ved sitt 20. studioalbum – juleplata fra 2017 inkludert – holder gutta seg innenfor formelen de perfeksjonerte for snart 45 år siden, og resultatet er bandets beste plate siden 1990s «Busted».

En a kapella-intro setter den melodiske standarden for «The Summer Looks Good On You», og deretter finner låta veien inn i et erketypisk Cheap Trick-landskap, der Rick Nielsens gitarer og Robin Zanders vokal er hovedelementene. Samtidig drar litt orkestrering tankene mot The Beatles og «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», og senere på albumet finner vi tydelige Liverpool-inspirasjoner i den akustiske balladen «So It Goes».

Cheap Trick står altså fast ved sitt etablerte uttrykk, og det er dermed aldri tvil om hvilket band du lytter til. Dette også når gutta følger på med den litt spretne «Quit Waking Me Up», der det også er plass til et blåserarrangement, samtidig som Nielsen river av gårde når det er solotid. Viktigst er det uansett at Rockford-kvartetten treffer på melodisiden, slik som i balladen «Passing Through», der det også ligger noe litt småpsykedelisk over låta.

«Another World» er todelt, og godt spredt utover plata, der første del fremviser Cheap Tricks balladeside på flott vis med ei låt som hinter mot «Lap Of Luxury». Andre del rocker derimot relativt hardt, og er med på å gjøre «In Another World» til ei musikalsk berg-og-dal-banereise der den helt neddempa «I’ll See You Again» følger nevnte rocker.

«Boys & Girls & Rock’n Roll» er nettopp rock’n roll, mens det gynger bra av «The Party» med sitt catchy refreng. Variasjonen er god, og den sterke «Final Days» inkluderer munnspillsolo og er seigere i uttrykket, mens «Light Up The Fire» er mer rett i trynet hard rock med Tom Peterssons «bassorkester» som et vesentlig element. Det smått energiske og uptempo dukker opp i «Here’s Looking At You», som samtidig klamrer seg til det melodiøse.

«In Another World» avslutter med en cover av John Lennons «Gimme Some Truth», som både understreker hvor bandets inspirasjoner ligger, og samtidig poengterer at Cheap Trick har et distinkt sound som bryter gjennom uansett hva slags materiale gutta spiller.

For undertegnedes ferske intervju med Robin Zander, sjekk ut Scream Magazines aprilnummer.

Jan Dahle

Reklame
Mot verdens topp igjen