Rogalandsrock


Stavangerensemblet «På Bommen»
Norske Albumklassikere

På tidlig åttitall kunne man ikke unngå å legge merke til Stavangerensemblet, med energibunten med den kraftfulle stemmen bak mikrofonen. Frontmannen var Frode Rønli, som sang rock på rogalandsdialekt, og nå er bandets fjerde album, «På Bommen», utgitt på CD for første gang.

Når spilledåsen har innleda «På Bommen» drar kvartetten i gang med «Ikkje Sku Meg Ner», og selv om det låter litt ustrukturert scorer bandet noe på energien her innledningsvis. Rønli setter et tydelig avtrykk på bandets sound, og når gutta følger på med den mer melodiske «Drevne Damer» blir det riktig godt.

«Radioaktive Helt» ligger uttrykksmessig et sted mellom de to nevnte låtene, der trommis Knut Kønigsberg legger inn en rekke fills i gitarist Anders Brus komposisjon. Sistnevnte har skrevet det meste av musikken, mens de utenforstående tekstforfatterne Gunnar Roalkvam og Svein Tang Wa står for lyrikken. Sistnevnte har også komponert musikken på to spor.

Med balladene «Knud» og den riktig gode «Sjikkelige Sjømann» roer gutta det ned, men uansett om Stavangerensemblet rocker røft, legger seg på det mer melodiske, eller tar den helt ned, oser dette av Rønli. Bandet er uansett på sitt beste når det tar det litt med ro, og lar melodiene og nyansene få spillerom, slik som i den midtempo «Slaps», der Bru også kommer til sin rett som gitarist.

Det blir derimot litt uryddig med «Liga Hollen», der det ikke helt høres ut som om gutta vet hvor de vil, og samtidig mister bandet det melodiske et sted i det mer rocka og småkaotiske. «Doktor, Doktor» er enda hardere i kantene, men dette fungerer bra i all sin råskap, der gitarene er energiske, rytmeseksjonen river av gårde, og Rønli er rett i trynet på lytteren.

Stavangerensemblet setter deretter punktum med den litt mer moderate «Nygglaknippesang», og da har orkesteret levert et godt album, om ikke et gjennomført sterkt. Vinner mye gjør bandet uansett på særpreget Rønli tilfører.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Rogalandsrock