Voksenpop på nynorsk


Olav Stedje «Ta Meg Med»
Norske Albumklassikere

Sogningen Olav Stedjes solodebut var «Ta Meg Med», som ble sluppet i 1981. Dermed var også suksessen et faktum, og mannen ble nærmest over natta allemannseie takket være blant andre «Vi Vandrar Saman (Eg Følgjer Der Du Går)». Nå er albumet reutgitt på CD.

«Ta Meg Med» blir tidvis plassert i genren west coast, og når «Storbynatt» innleder plata er dette en rimelig grei beskrivelse, der et snilt og melodisk sound åpenbarer seg. Når Sigurd Køhn så legger sine saksofontoner er det som om man inntar Californias vestkyst.

Det hele er særdeles godt produsert av Svein Dag Hauge, og han har med seg resten av Lava i studioet, hvilket gjør albumet til en riktig velspilt begivenhet. Dette låter rett og slett flott, og låtmaterialet på plata er også sterkt. Samtidig er kombinasjonen av det west coast-aktige og Stedjes nynorsk en kulturkrasj som fungerer riktig bra.

«Kjærleik», med god pianotraktering fra Per Kolstad, og tidligere nevnte «Vi Vandrar Saman (Eg Følgjer Der Du Går)» er låter som fikk stor oppmerksomhet i 1981, og de står seg fortsatt godt, mye takket være den produksjonsmessige fortreffeligheten.

Den småfunky og særdeles gode «Valentino» er skrevet i felleskap av Amund Enger, Svein Dag Hauge og Marius Müller, og de to sistnevnte strør for øvrig velspilte gitarer ut over plata. Hauge kan på sin side betraktes som albumets hovedkomponist der han har bidratt på seks spor.

Med platas tittelkutt befinner vi oss i et Eagles-landskap, og når Stedje først er nettopp der, på den amerikanske vestkysten, passer det seg med en J.D. Souther-komposisjon i form av «Svart Rose».

I 1981 var det nesten utenkelig med ei norsk plate uten ei reggae-aktig låt, og her er det «Hyttetur» som byr på det elementet. «Når Ho Er Hjå Meg» er på sin side en fin Müller/Hauge-ballade, mens det rocker litt mer, om enn forsiktig, i den avsluttende «Berre Vener». Igjen legger Køhn stemningsskapende saksofon, samtidig som det blir god plass til Müllers sologitarer, og med det avsluttes «Ta Meg Med» på solid vis.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Voksenpop på nynorsk