Ei glemt perle


Prucel «Easy Pieces»
Norske Albumklassikere

I blant blir man tatt skikkelig på senga når man setter seg ned med CD-utgivelsene til Norske Albumklassikere, og det rimelig ubeskrevne syttitallsbandet Prucel skulle vise seg å bli blant disse. Kvartetten er såpass obskur at du ikke finner en Wikipedia-artikkel om den, og dette til tross for at gutta faktisk spilte både på Kalvøyafestivalen i 1971 og Ragnarock i 1974.

«Easy Pieces» ble sluppet i 1975, og er Oslo-bandets eneste album. Prucel puttes inn i prog-båsen, men uten å være veldig proga – dette er betydelig mer lettfattelig enn Genesis eller King Crimson – så på mange måter er nok syttitallsrock en like god beskrivelse. At guttas sound er solid forankra i sin periode er nemlig udiskutabelt, men det vesentlige er uansett at bandet har kommet opp med et knippe riktig gode låter som er spredd ut over de 28 minuttene albumet varer.

Det svinger av det riktig så tidstypiske innledningssporet «Speedy Jane», samtidig som det bys på melodiske og gode vokalharmonier. Når det er tid for gitarsolo kommer så taktskiftet, hvilket selvfølgelig er med på å tilføre det proga, og vi får smakfull instrumentering. Peter Knutsens tangenter er så med på å gi «Tuesday’s Not The Day» er sprettent uttrykk, og dette er ei skikkelig gladlåt. Igjen legger også Tore Hauge Jensen fine gitarer. Det er for øvrig Knutsen og trommis Marius Ruud som står for komponeringa, mens hele bandet byr på sang.

Med «Will» roes det noe ned, der orgelet blir fremtredende, før det handler om kun piano og vokal i den korte balladen «Good Salvation Goodbye». Det er altså god variasjon på «Easy Pieces». Det er også pianoet som innleder «Prima Ballerina», men her hiver resten av gutta seg kjapt på, og vi får ei sterk, rocka og melodibasert låt. Dette er Prucel på sitt absolutt fremste, der Jensens melodiske gitarer er i førersetet.

«Terrible Terry» er nok et litt rocka spor, som krever noe tilvenning da partystemninga underveis først føles litt forstyrrende. Etter noen runder i CD-spilleren blir man uansett vant til dette elementet, og vi ender opp med nok ei hyggelig låt. Dette før den fine instrumentalen «To You» setter punktum for den største overraskelsen for undertegnede så langt i Norske Albumklassikere-serien.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Ei glemt perle