Superstars


The Kids «Norske Jenter»
Norske Albumklassikere

Når man skal skrive om utgivelsene til Norske Albumklassikere er det ikke til å komme utenom at nostalgifaktoren slår til, og da regelrett hardt og brutalt. Minnene strømmer på, der man blir tatt med tilbake til tiden som forma et musikalsk hjerte for en livstid, og med det plater som har hatt en uvurderlig betydning for mer en 40 års musikkinteresse. The Kids’ «Norske Jenter» er for undertegnede et slikt album.

Med tittelsporet setter The Kids standarden der bandet befinner seg musikalsk et sted i poprock-landskapet, med plass til både Torstein Flaknes gitarer og Arild Samstads tangenter. På toppen ligger så rockestjerne og entertainer Dag Ingebrigtsen. Samtidig har herrene Flakne og Ingebrigtsen etablert sitt komponistsamarbeid, som skal fortsette å bære frukter selv lenge etter The Kids’ korte og hektiske karriere.

Det blir groovy og litt funky med «Nye Klær», mens den uptempo «Fanklubb» forteller om guttas drøm, som kjapt skulle bli til virkelighet. Når det kommer til det tekstmessige befinner bandet seg som oftest i en ungdomsverden, og dermed traff kvintetten sitt publikum helt på hjemmebane, slik som i power-pop-godbiten «Null», der det fortelles om hvor tungt skolelivet kan være.

«Rock’n Roll» er «Norske Jenter» på sitt mest gitarbaserte, hvilket tilfører litt tyngde i ei munter låt som sier en del om hva The Kids vil. Videre føles det helt naturlig at The Whos «The Kids Are Alright» har blitt til «The Kids Er Ålreit», og dette fungerer bra.

Det er så med nok en cover bandet virkelig topper «Norske Jenter», der The Boys’ «Cool» er direkte fenomenal med Ingebrigtsens norske tekst. Gitardrivet, melodibruken, og teksten sitter som støpt i øregangene. En artig kuriositet i så måte er at når materiale fra «Norske Jenter», og oppfølgeren «Sønner Av Norge», skulle spilles inn på engelsk var det nettopp The Boys’ Casino Steel som var behjelpelig med oversettelsene.

Om «Cool» på mange måter er platas vinner, er nok uansett «Hun Er Forelska I Lærer’n» den ultimate The Kids-låta. Flakne byr på et udødelig riff, og på alle måter har denne debutsingelen fått evig liv. Sånn sett er dette kanskje Ingebrigtsens forbannelse, samtidig som låta på mange måter nok også holder liv i mannens karriere som liveartist. Flakne har på sin side klart å distansere seg mer fra klassikeren med sine snart 40 år i Stage Dolls.

«Gaterock» er en levning fra Ingebrigtsens forrige band, Subway Suck, som gjør seg bra der tangenter og gitarer igjen konkurrerer om oppmerksomheten. I den påfølgende «Superstar» er det derimot keyboardist Samstad som legger føringene, mens trommis Ragnar Vigdal og bassist Svein Lunde byr på et komp som driver låta frem mot Flaknes inntreden til refrenget. Dette er et effektivt arrangement.

Albumet avsluttes med et par rolige låter, der «Ensom» byr på historien om jenta som sitter alene hjemme. Om dette føles trist er det ingenting mot den avsluttende pianoballaden «En Liten Pike», som på mange måter er helt nede på skillingsvisenes tragedienivå, der vi får høre om jenta som døde bare 16 år gammel. Dette fortalt fra kjærestens perspektiv. Det hele er gåsehudfremkallende og tåredryppende vakkert. Vi snakker om en fenomenal avslutning på et fortreffelig album.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Superstars