Bergensk brygg


Saft «Horn»
Norske Albumklassikere

Bergensbandet Saft, med brødrene Ove og Trygve Thue i spiss, var opprinnelig på sitt mest aktive første halvdel av syttitallet. Alle som har levd en stund kjenner nok også til «People In Motion», som femti år senere står igjen som en udødelig klassiker. Låta er å finne på bandets andre album, «Horn», som nå endelig er utgitt på CD.

Saft puttes inn i prog-båsen, og når «Horn» innledes med instrumentalen «Green Grass» svever det hele av gårde innenfor prog-ånden. Vi snakker likevel om relativt lettfattelig musikk, der det er et visst fokus på melodi selv i denne fem minutters vokalløse komposisjonen.

I den påfølgende «Not Going Bald» befinner kvintetten seg et sted mellom rock og pop i ei munter låt, og alle bandets musikere setter sitt preg på lydbildet, der Tom H. Halvorsens piano stikker seg frem blant flere varianter av gitar. Bandets musikalske sprik poengteres så med den tyngre og mer gitardominerte «See Me». Det er fortsatt ikke prog på sitt mest kompliserte, men gutta legger inn noen interessante vrier i låtas løp.

Et par små instrumentalsnutter skaper avbrekk underveis på albumet, mens den uptempo «Help, I’m In The Middle Of The World» er god fingertrim for gitarist Trygve. Låtmessig er nok uansett ikke alt på albumet like sterkt, og «Sky Hy» fremstår noe retningsløs. Tidligere nevnte «People In Motion» er derimot en trivelig trall, og godt melodisk håndverk. Samtidig utvikler låta seg mot et midtparti som drar den ut av det standardiserte.

Med «You Can Always Have A Go» er Saft på sitt særeste, og her aner man jazza elementer. Albumets lengste spor, «Omaka Si Pi», avslutter så skiva, og her dra gutta på tur i progens verden. Det åpner relativt stillferdig med fine gitartoner akkompagnert av tangenter og bass, før det litt jazza igjen finner veien ut av høyttalerne, og her snakker vi om Saft på sitt mest progressive. Det blir med det plass til mye instrumentering, inkludert en lang gitarsolo før et godt album seiler vel i havn.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Bergensk brygg