Mer enn bare ungpikeidoler


Drama «Breaking Away»
Norske Albumklassikere

I 1982 tok fem tenåringer fra Larvik ungpikene med storm. Gutta kalte seg Drama, kunne by på hitene «Daydreamer (Breaking Away)» og «Shady Lady», og skapte i det hele tatt furore med albumet «Breaking Away». Nå er plata sluppet på CD i serien Norske Albumklassikere.

Det er «Shady Lady» som åpner skiva, og her handler det om lettbeint og fengende pop i albumets sterkeste spor, der Per Kristian «Muffe» Indrehus står for sangen. Han er da også hovedvokalist på ei plate der Indrehus, Geir Olav «Gækki» Bøkestad og Tomas Siqveland har skrevet låtmaterialet sammen med Audun Tylden.

«Living On The Fault Line» ikke like polert, og det føles som om gutta har forsøkt å legge litt mer substans i denne. At unggutta hadde talent, og potensial til å være mer enn fjortisidoler er da også udiskutabelt. Det er ikke uten grunn at Indrehus, Bøkestad og Siqveland har vært involvert i en rekke plateproduksjoner også etter Drama og Creations storhetstid på åttitallet.

Det roes ned med «I’ll Recover Soon», der koringene er med på å gi et ganske glatt lydbilde. Når det gjelder vokalarbeidet finner Siqveland veien til mikrofonen i den uptempo «Six Hours To Go», men denne faller noe gjennom med sin monotone rytmeprogrammering. Også Bøkestad slipper til med vokal på ett spor, og det er på balladen «Fire And Ice», som hemmes av nettopp vokalen. Det er da heller ingen tvil om at det er Indrehus’ stemme som gjør seg best av disse tre.

Det er pent og pyntelig med «Make Me Smile», og Nils B. Kvam har produsert et tidstypisk pop-album, som fortsatt står seg relativt bra. «Daydreamer (Breaking Away)» og «How Does It Feel» er på sin side produsert av Svein Dag Hauge, der førstnevnte er et naturlig høydepunkt på skiva.

Det legges inn noen småfunky gitarer i «Looking For My Future», som videre har et arrangement som gir låta litt ekstra liv, men uten at dette melodimessig er Drama på sitt aller ypperste. «Desire» er derimot halvakustisk, trivelig pop, som lett faller på plass i øregangene. Igjen med koringer som ligger der som fløyel over det hele.

Som en helhet er ikke «Breaking Away» et album som er gjennomført sterkt, men at vi snakker om ei god skive er likevel sikkert. Samtidig er dette begynnelsen på suksessen, og et langt liv i bransjen, for flere av de involverte.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Mer enn bare ungpikeidoler