Trivelig pop


Tom Mathisen «Det Lille Som Skal Til»
Norske Albumklassikere

Serien Norske Albumklassikere har nå kommet i gang, og her vil norsk musikk som tidligere ikke har vært ute på CD endelig slippes på nettopp det formatet. Den første utgivelse er Tom Mathisens soloalbum fra 1980, «Det Lille Som Skal Til». Her tok det tidligere Snu-medlemmet, i sin da mest aktive Prima Vera-tid, skrittet ut i den mer streite popens verden på egenhånd.

Med seg i studio har Tom et superlag av musikere bestående av blant andre Svein Dag Hauge, Rolf Graf, Per Hillestad og Geir Langslet – enklest omtalt som Lava – mens Tore Syvertsen sitter i produsentstolen. Sistnevnte er også mannen som rundt samme tid produserte Jahn Teigen og Prima Vera, og med en del av de samme musikerne involvert er det ikke unaturlig å trekke paralleller mot nettopp Teigens plater på denne tiden.

I det hele tatt er «Det Lille Som Skal Til» rimelig tidstypisk, og sånn sett snakker vi om ei plate som muligens treffer best hos de som har et nostalgisk forhold til norsk pop på tidlig åttitall. Samtidig vil det nok for mange være en ny opplevelse å høre gjøgleren Mathisen fremføre streite kjærlighetstekster i typisk pop-ånd.

Tittelsporet åpner plata, med blåsere som fremtredende element i ei fengende låt. Munterheten ligger også over det musikalske uttrykket, og det lånes litt «Twist And Shout»-koringer til den påfølgende «Jeg Er Forelska». Samtidig er det litt mer rock i gitarene i sistnevnte, men platas rockelåt er egentlig «Den Beste», som er drevet av gitarriffet.

«Du Var Den Ene» er på sin side en ballade, med flotte gitarlinjer fra Hauge. Melodimessig er dette fint, og Mathisen har i det hele tatt kommet opp med gode låter, som han i hovedsak har skrevet alene. Herodes Falsk har riktignok bidratt på platas tittelspor, og Syvertsen hjelper til på et par kutt, blant annet den Supertramp-inspirerte balladen «Gi Meg Håp», med saksofonsolo fra Arild Stav. «Kan’ke Ha Det No’ Bedre» er også ei fin låt på det rolige plan.

Når det gjelder det fengende og popen treffer Mathisen godt med «Gjør Det Nå», og igjen handler det om denne trivelighetsfaktoren som ligger over albumet. Det er så litt uptempo i «Si Meg Hva Du Liker», og også «Feil Nummer» har relativt høyt tempo i sitt akustiske uttrykk, samtidig som perkusjonsbruken er fremtredende. Det er i det hele tatt jobba en del med arrangementsmessige detaljer på plata, og dette er med på å gjøre «Det Lille Som Skal Til» til interessant lytting.

CD-en kan bestilles direkte fra Norske Albumklassikere.

Jan Dahle

Reklame
Trivelig pop