Live before death

De to siste liveplatene som ble sluppet med Dio før Ronnie James Dios død blir nå reutgitt, og det både på CD og LP. Begge utgivelsene ble for øvrig også gitt ut på DVD i sin tid, og dermed er det egentlig disse som gir den beste konsertopplevelsen, men her og nå er det altså audio-versjonene av «Evil Or Divine: Live In New York City» og «Holy Diver Live» det handler om.


«Evil Or Divine: Live In New York City» (2005)

«Evil Or Divine: Live In New York City» ble spilt inn under «Killing The Dragon»-turneen i 2002, og ble opprinnelig sluppet på DVD i 2003 og på CD i 2005. CD-en den gang var noe nedklipt, og de utelatte partiene som var Simon Wrights trommesolo, og den blytunge «Lord Of The Last Day» er nå lagt til både på dobbel-CD-en og trippel-LP-en.

Konserten er riktig god der den innledes med «Killing The Dragon», for så å bære direkte tilbake til 1984 og godbiten «Egypt (The Chains Are On)», som sklir over i «Children Of The Sea». Bandet låter solid, der originalbassist Jimmy Bain er tilbake på laget, og gitarene trakteres av Doug Aldrich. Sistnevnte er nummer to på rangstigen hva Dio-gitarister angår, i følge denne skribenten.

Låtvalget utover i konserten byr på ultraklassiske tungrock-låter som «Stand Up And Shout», «Long Live Rock’n Roll», «Don’t Talk To Strangers», «Holy Diver», «Heaven And Hell» og «The Last In Line». Samtidig er da ferskere stoff som «Push», den delig tunge «Rock And Roll» og den ypperlige «Fever Dreams» også på repertoaret, og sånn sett er dette en god oppsummering av Dios karriere frem til 2002, der finalen kommer i form av «We Rock».

LP-versjonen inneholder for øvrig fire studiospor fra perioden 1996 til 2004 som bonus.


«Holy Diver Live» (2006)

I 2005 la Dio ut på en turne der bandets klassiske debut, «Holy Diver», ble spilt i sin helhet. Dessverre fikk vi et amputert show på Sentrum Scene, men da bandet spilte inn plate og DVD på Londons Astoria var herligheten med i all sin prakt.

Albumversjonen av «Holy Diver Live» innledes da også med fremførelsen av nevnte album – konserten åpna opprinnelig med et par «oppvarmingslåter», men de er flytta til del to på den doble CD-en og trippel-LP-en – og dermed står virkelig udødelige metal-perler i kø. Det som gjør dette virkelig interessant er uansett låter som «Gypsy», «Caught In The Middle», «Invisible» og «Shame On The Night», som i stor grad forsvant ut av Dios livesett etter den første turneen. Dessverre kommer Simon Wrights trommesolo og Doug Aldrichs gitarsolo i løpet av albumfremførelsen, hvilket ødelegger litt av opplevelsen.

Etter «Holy Diver»-sekvensen kommer den opprinnelige konsertåpninga med den da overraskende troikaen «Tarot Woman», «The Sign Of The Cross» og «One Night In The City». Dette er utvilsomt solid stoff, men vi har nok hørt Ronnie James Dios stemme bedre enn her. Liveskiva er likevel fornøyelig, der siste del av settet er fylt opp med i hovedsak Rainbow- og Black Sabbath-materiale som «Gates Of Babylon», «Heaven And Hell» og «Man On The Silver Mountain», før «We Rock» igjen avslutter seansen.

Jan Dahle

Reklame
Live before death