Glasnost, perestrojka og plystring


Scorpions «Wind Of Change – The Iconic Song»
BMG

30-årsjubileet til Scorpions’ udødelige «Wind Of Change» markeres med en boks bestående av fem versjoner av låta, på både vinyl og CD. Videre er det inkludert et notehefte, men det er den medfølgende boka som gjør dette til en riktig interessant utgivelse.

«Wind Of Change» trenger vel strengt tatt ingen nærmere presentasjon, der Klaus Meines plystring har vært med på å gjøre låta både legendarisk og forhatt. Det er uansett ingen tvil om at vi snakker om ei flott låt, og en ballade som faller godt inn i Scorpions-tradisjonen med rolige sanger som «Always Somewhere» og «Still Loving You».

De alternative utgavene vi får her er i hovedsak velkjente for fansen, der både den spanske og russiske versjonen er inkludert. Det samme er den orkestrerte innspillinga fra «Moment Of Glory», og denne fungerer bra med sin pompøsitet. Avslutningsvis får vi høre Meines demo, og da snakker vi om låta i sin enkleste form, men likevel relativt ferdigskrevet.

Dessverre er det ingen DVD med dokumentar om historien rundt «Wind Of Change» i boksen, men den medfølgende boka, i LP-format, forteller historien ved å sette det hele inn i et historisk perspektiv. Det betyr at vi får et innblikk i etterkrigstidens Europa, både Øst og Vest, Sovjetunionens historie, og den kalde krigen. Samtidig får rocken sin plass i historien.

Dette fører frem mot Scorpions, og etter hvert bandets konserter i Leningrad i 1988, der også Gorky Park deltar. Videre fører historien selvfølgelig frem mot Moscow Music Peace Festival det påfølgende året, som igjen er en vesentlig inspirasjon for «Wind Of Change». Dette er godt lesestoff.

Boka består også av en mengde bilder, som visualiserer historiene rundt Scorpions’ besøk i Sovjetunionen og ikke minst Moscow Music Peace Festival. Alt i alt blir dette et riktig godt dokument på en historisk epoke, som sys sammen gjennom rock og større vesentligheter som jernteppets fall, og med det en verden på vei i riktig retning. At verden i dag er på vei i feil retning igjen er dessverre en annen historie.

Jan Dahle

Reklame
Glasnost, perestrojka og plystring