Suverent konsertmøte i natta


UFO «Strangers In The Night (Deluxe Edition)»
Chrysalis

UFOs «Strangers In The Night» er et av hardrockens virkelig klassiske livealbum, og samtidig er dette enden på en æra for bandet. Syttitallet går mot slutten, og gitarist Michael Schenker sier samtidig takk for seg for å satse på egenhånd med sitt MSG. Når denne dokumentasjonen på en klassisk UFO-periode nå slippes som boks, får du seks komplette konserter fra samme turne med på kjøpet.

Det er den originale konsertplata som er først ut, og av en eller annen uforståelig grunn er den lagt på to CD-er, til tross for at spilletiden ikke er lengre enn at alle de 13 låtene får plass på én disk. Innspillingene skal for øvrig i hovedsak være gjort i Chicago og Louisville høsten 1978, under turneen som fulgte utgivelsen av «Obsession».

Det hele innledes med «Natural Thing», der gitarene slår mot deg, og et tøft sound åpenbarer seg. Phil Mogg synger ypperlig, mens Paul Raymonds piano også får godt spillerom når gutta er over i «Out In The Street». Selv bortimot ti år inn i karriera låter bandet sultent, og Schenker briljerer som om han virkelig vil gå ut på topp. Tyskeren er ren nytelse her, og om du fortsatt ikke vet hva mannen er god for, er «Strangers In The Night» et ypperlig sted å begynne utforskinga av gitarlegenden.

De store klassikerne er selvfølgelig på plass, og «Only You Can Rock Me» og «Doctor Doctor» følges av «Mother Mary». Dette er bare fenomenalt, og det mye fordi produksjonen virkelig løfter frem låtene med passe råskap, og at bandet virkelig leverer. Samtidig er altså repertoaret upåklagelig, der de aller fleste låtene i dag står fjellstøtt i klassikerbåsen.

Det blir likevel plass til et par mindre opplagte låter som «This Kid’s» – denne og «Mother Mary» er for øvrig jukselive i studioet – og «I’m A Loser», men i all hovedsak er «Strangers In The Night» uansett en best of UFO. Det betyr selvfølgelig «Love To Love», «Rock Bottom» – inkludert en gitarorgie av solospill – «Too Hot To Handle», «Shoot Shoot», og ikke minst «Lights Out». Tungrock blir knapt nok mer legendarisk enn disse låtene, og her låter de tøffere enn noen gang.

Det at du i boksen så får hele seks uredigerte konserter – innspilt over seks påfølgende kvelder i oktober 1978 – gir deg et godt innblikk i hvordan UFO fungerte i konsertsammenheng på denne turneen. Samtidig betyr det naturligvis at det blir seks versjoner av flere av låtene, og sånn sett kanskje litt mye for noen, men denne utgivelsen må sees på som en boks for UFO-nerdene.

Skal vi tro historien er det originale dobbeltalbumet altså i hovedsak henta fra den første og siste av disse konsertene, men samtidig byr disse opptakene på en del låter som opprinnelig ikke ble funnet en plass verdig på «Strangers In The Night». Turneens faste åpningslåt, «Hot’n Ready», og «Cherry» ble likevel lagt til på den nyredigerte versjonen av albumet fra 1999. Videre ble en innspilling av «On With The Action» brukt som singel-b-side rundt lanseringa av albumet i 1979, og opptak av «Pack It Up (And Go)» og «Ain’t No Baby» er brukt på noen samlinger.

Det betyr at alle turneens låter er utgitt i en eller annen form tidligere, men her får du altså satt det hele inn i en større sammenheng. Samtidig er dette et innblikk i hvordan UFO kunne variere settet fra kveld til kveld, selv om de første låtene til enhver tid var faste. «Ain’t No Baby» blir kun spilt to av kveldene, men denne er da heller ikke blant de sterkeste låtene i settet. Da løfter det seg mer med «On With The Action», med suverent gitarspill.

Boksen inneholder alt i alt 96 spor, og lyden er god på alt materialet, selv om det er litt variasjon fra konsert til konsert, der miksen gjerne er litt røffere enn på det ferdige albumet. Dermed er denne deluxe-versjonen utvilsomt veldig interessant for de som liker å sammenligne fremførelser, og kanskje lete etter detaljene som gjør akkurat den ene innspillinga til en favoritt. Med i alt åtte timer og 20 minutters spilletid byr utgivelsen på mengder med anledninger for slik nerding.

Jan Dahle

Reklame
Suverent konsertmøte i natta