Scorpions «World Wide Live»

Blant de virkelig store liveplatene finner vi et tysk innslag i form av Scorpions’ «World Wide Live», og her får vi oppleve bandet i sin aller beste periode, midt på åttitallet. Kvintetten hadde på en måte fått sitt kommersielle gjennombrudd med «Still Loving You» og «Rock You Like A Hurricane», og var med det et relativt hett navn, selv om orkesteret måtte nøye seg med å spille i Hamar Kulturhus da Norge ble besøkt høsten 1984.

Scorpions’ karriere kan deles inn i to hovedepoker, med og uten Uli Jon Roth. Perioden med Roth ble krona med livealbumet «Tokyo Tapes» i 1978, men for denne skribenten var det først deretter Scorpions ble et gjennomført bra band. Det er riktignok noe gull å grave frem også i nevnte syttitallsperiode, men det var med Matthias Jabs’ inntreden, og 1979s «Lovedrive» det for alvor ble bra.

Dermed begynte det som må betraktes som Scorpions gullrekke, der «Animal Magnetism», «Blackout» og ikke minst «Love At First Sting» fulgte. Sistnevnte står som en påle 36 år etter utgivelsen, og det var dette suverene albumet Hannovers store sønner var ute for promotere da «World Wide Live» ble spilt inn. Setlista er satt sammen fra de fire siste studioplatene, og er med det nærmest som en best of Scorpions å regne.

Den da ferske «Coming Home» sparker i gang showet, og fremviser et energisk band, som altså er i sin absolutt beste periode. Rudolf Schenker og Matthias Jabs slenger ut riff og soloer det spruter seriøst av, mens Herman Rarebell og Francis Buchholz byr på et solid rytmisk fundament. På toppen ligger så Klaus Meine med sin særegne vokal. Dette er Scorpions så tøft, melodisk og sultent som det kan få blitt.

Høyenergiske «Blackout» følger før «Bad Boys Running Wild» understreker hvor ypperlig materialet fra «Love At First Sting» er, der riffinga sitter som Solo i strupen en varm sommerdag. Innspillingene er gjort, som tittelen indikerer, rundt omkring i den vide verden, og Paris og San Diego var blant byene som ble besøkt med mobilt studio på slep. Opptakene er sydd sammen til en sømløs helhet, som kreerer så mye konsertfølelse det er mulig å få til hjemme i stua.

Gromlåter som den smådynamiske og melodiske riffrockeren «Loving You Sunday Morning», «Make It Real», fabelaktige «Big City Nights», og instrumentalen «Coast To Coast» kommer i rask rekkefølge, og poengterer at «World Wide Live» er totalt fritt for dødpunkter. Vi er da også inne i perioden før balladene får for stort spillerom, men samtidig var tyskerne allerede på denne tiden tungrockens ballademestere.

Dette understrekes med «Holiday» og «Still Loving You» – vi savner bandets beste roliglåt, «Always Somewhere» – men bortsett fra disse to handler «World Wide Live» om melodiøs hardrock som slår deg rett i trynet. Scorpions’ kombinasjon av riff, energi og melodier var rett og slett tilnærma uslåelig i perioden 1979 til 1984. «World Wide Live» er den definitive dokumentasjonen på nettopp det.

«Rock You Like A Hurricane» er et gitarøs av ei låt, og den sparker godt fra seg også her, men enda hardere sparker gutta med «Can’t Live Without You», «Another Piece Of Meat» og selvfølgelig den eksplosive «Dynamite». Produsent Dieter Dierks – som på denne tiden også produserte tilsvarende riff- og melodibasert metal for Accept – har skrudd et sound som låter live og ekte, der publikum også er et vesentlig element ved helhetsopplevelsen.

Scorpions’ kanskje beste låt er «The Zoo», og man finner knapt et riff i rockehistorien det svinger mer av enn dette. Med «Word Wide Live»-innspillinga skapes den ultimate versjonen av gullkornet, og med det er vi også fremme ved albumets høyeste topp blant mange topper. Låta er da også alltid et høydepunkt på bandets konserter, der gutta nok en gang viser sterk meloditeft, som igjen altså kombineres med ultrasolide gitarelementer, som i dette tilfellet krydres med talk box.

Melodiperla «No One Like You» er som alltid suveren, mens energibomba «Can’t Get Enough» – ispedd Jabs’ solosekvens «Six String Sting» – er en overbevisende avslutning på ei konsertplate som på alle måter understreker hva et Scorpions i form er godt for. Det oser spilleglede av innspillingene, og låtmaterialet fremviser bandet på sitt aller beste. Skal du ha kun ei Scorpions-plate er det denne du skal gå for. Så enkelt er det.

Et alternativt opptak fra turneen er for øvrig å finne på deluxe-utgava av «Love At First Sting», men når vi først er inne på disse deluxe-versjonene som ble sluppet i 2015 er det mer vesentlig at «World Wide Live»-utgivelsen også inneholder videoversjonen av nettopp «World Wide Live». Denne timelange saken ble opprinnelig sluppet i forbindelse med albumutgivelsen, men har altså etter hvert funnet veien til DVD-formatet.

Her blir vi med Scorpions på turne i Europa, Japan, USA og Brasil, og det hele er en kombinasjon av konsertklipp og livet på veien. Dermed er vi flue på veggen under platesigneringer, besøk i radiostudioer, på flyplasser og backstage. Vi snakker altså ikke om en ren livevideo, og låtene er gjerne kombinert med dokumentarklipp. Sånn sett er dette altså mer et innblikk i turnelivet, og man skulle dermed ønske seg den filma New York-konserten i sin helhet, men som et tidsdokument er dette interessant.

DVD-en som følger med den nevnte «World Wide Live»-reutgivelsen byr også på en dokumentar – de fleste skivene i denne serien kommer med bonus-DVD med dokumentar – og her mimrer herrene Rarebell, Jabs, Schenker og Meine seg tilbake til 1984 og 1985. Dermed blir dette den definitive versjonen av «World Wide Live», og med det den definitive dokumentasjonen på Scorpions på absolutt ypperste.

Jan Dahle

Reklame
Scorpions «World Wide Live»