Et AOR-liv oppsummeres


Mark Spiro «2+2=5: Best Of + Rarities»
Frontiers

Mark Spiro har jobba innen den melodiøse rocken, både som artist og låtskriver, i 35 år. Han er blant annet en av gutta bak Cheap Tricks «Mighty Wings», som er å finne på soundtracket til «Top Gun», og han har samarbeida med komponister som Jim Vallance, Tim Pierce, Harold Faltermeyer, Michael Thompson og Dann Huff. På «2+2=5: Best Of + Rarities» samles det beste fra store deler av Spiros solokarriere, samtidig som det følger med en disk med tidligere uutgitte spor.

Om du er helt ukjent med Spiros karriere trenger du ikke gå lengre enn til det første sporet på denne trippel-CD-en, «All The Love We Kill», for å skjønne at denne karen kan det med melodisk AOR. Melodibruken er gjennomgående god, der det roes ned med «Don’t Leave Me In Love», og det rockes noe mer i «Through My Eyes» og «The Rhythm Of Your Soul».

Mark Spiro rocker uansett aldri hardt, og med «Mid Western Eyes» er det nakent og helt nedpå. Mannens fokus ligger altså på melodibruken, og med «Valdez» – der det er en småheftig gitarsolo – «I’ll Be There» og «Mighty Blue Ocean» understreker han nettopp det.

Hovedvekten av materialet her er henta fra nittitallet, men også 2000-tallet er godt representert. Spiro holder seg uansett tiår til noe bortimot den samme oppskrifta – selv om det produksjonsmessige forandrer seg noe, og en irriterende, tidsriktig autotuneeffekt tidvis dukker opp – men de beste øyeblikkene stammer fra det siste tiåret i forrige årtusen.

13 tidligere uutgitte innspillinger gjør «2+2=5: Best Of + Rarities» til en utgivelse fansen bør finne interessant, og her innledes det relativt røft, etter Mark Spiro-standard, med «Take Your Time». Utover på disken kommer det så gode låter som «Cry Me A River», «Leave My Heart Alone», «Whenever I Remember» – med et visst Bryan Adams-preg – og balladen «By The Riverside». Alt er selvfølgelig innenfor de allerede velkjente Mark Spiro-rammene. Dessverre er det gjort en slurvete mastringsjobb på denne disken, og lydnivået er irriterende ustabilt.

Alt i alt er «2+2=5: Best Of + Rarities» en god oppsummering av Mark Spiros karriere så langt, og selv om kvaliteten dabber av noe etter hvert er det mye god musikk her. Samtidig er dette den definitive innføringa i Mark Spiro for alle som måtte være nysgjerrige på hva denne amerikaneren står for musikalsk sett. Inkludert i utgivelsen er også en omfattende booklet, der mannen selv forteller sin historie.

Jan Dahle

Reklame
Et AOR-liv oppsummeres