Klassiker på klassiker


John Fogerty «50 Year Trip – Live At Red Rocks»
BMG

John Fogerty har vært ute og feira 50 år siden Woodstock, og med det mer enn 50 år som artist, hvilket blant annet tok mannen til Oslo i sommer. Like i forkant av norgesbesøket befant John seg på legendariske Red Rocks utenfor Morrison i Colorado, og der ble konserten dokumentert for ettertiden. Resultatet foreligger nå som «50 Year Trip – Live At Red Rocks», der du får det meste av konsertens musikalske innhold på CD eller LP.

I all hovedsak handler dette om Creedence Clearwater Revivals fenomenale låtkatalog, og en orgelbasert «Born On The Bayou» innleder konserten, før gitarene får bedre plass i den påfølgende «Green River». Hovedpersonen leverer godt tross sine 74 år, og låter som «Suzie Q», «Who’ll Stop The Rain» og «Hey Tonight» står like sterkt i dag som i overgangen mellom seksti- og syttitallet.

Mellomprat og en sekvens med coverlåter er utelatt på denne utgivelsen, men settets tre sololåter er på plass. Alle er henta fra «Centerfield», hvilket betyr at den nyeste musikken på plata har opprinnelse i 1985. «Rock And Roll Girls» og «Centerfield» er da også låter som fungerer godt, uten at de helt når opp til det ultraklassiske materialet fra Creedence Clearwater Revival.

Underveis krydres lydbildet med saksofon fra Nate Collins, mens Bob Malone slipper til med pianosolo i «I Heard It Through The Grapevine», der også bassist James LoMenzo får slått seg litt løs. Sammen med trommis Kenny Aronoff legger sistnevnte det rytmiske fundamentet for John og Shane Fogertys gitarer, og dermed rocker det bra med «Up Around The Bend», «Keep On Chooglin'» og «The Old Man Down The Road».

«Have You Ever Seen The Rain» er mer akustisk i uttrykket, og her byr publikum i amfiet på et godt kor, før nok en udødelig klassiker kommer i form av «Down On The Corner». Like udødelig er avslutningstroikaen bestående av «Fortunate Son», «Bad Moon Rising» og «Proud Mary», og faktum er vel at ingen andre har klart å by på så mange klassikere på 4-5 år som det Creedence Clearwater Revival gjorde.

Som liveplate fungerer da også «50 Year Trip – Live At Red Rocks», men det at skiva er klipt ned til kun musikken skaper et lite savn. Sånn sett er sikkert filmversjonen en enda bedre dokumentasjon av denne konserten, men vil du bare høre musikken vil du garantert hygge deg med plata.

Jan Dahle

Reklame
Klassiker på klassiker