Svensk pop-eventyr ved veis ende


Gyllene Tider «GT40 Hits! Made In Halmstad»
Cosmos

Det er 40 år siden fem unge menn fra Halmstad fant sammen, og med det skapte svensk pop-historie med Gyllene Tider. Bandet har vært av og på siden 1985, men orkesterets første år skapte klassikere på rekke og rad. Nå er både låter fra den gang, og fra bandets gjenoppstandelser opp gjennom åra, samla på «GT40 Hits! Made In Halmstad».

Gjennom 40 låter understrekes det en gang for alle hvor bunnsolid Gyllene Tider har vært som hit-maskin, og dette er selvfølgelig i stor grad takket være Per Gessles suverene teft for den perfekte pop-låt. Samtidig ligger det et rockeelement over det hele, som gjør at vi til tider kan putte kvintetten inn i power pop-båsen.

Standarden settes allerede med den innledende «Flickorna På TV2», og med det er det bare å lene seg tilbake, fly av sted inn i poprockens verden, og nyte gromlåter som «(Kom Så Ska Vi) Leva Livet», «Gå & Fiska!», «Man Blir Yr», «(Dansar Inte Lika Bra Som) Sjömän», «Juni, Juli, Augusti», «Flickan I En Cole Porter-sång» og «Ska Vi Älska, Så Ska Vi Älska Till Buddy Holly».

Selvfølgelig er også låtene som i sin tid gjorde furore i Norge på plass, og alle som husker tidlig åttitall har nok et forhold til «Sommartider» og «När Vi Två Blir En». Underveis leverer bandet fin instrumentering, med tangentist Göran Fritzons distinkte preg mellom Gessle og Mats Perssons gitarer.

Over på CD nummer to graves det også litt dypere i katalogen, og her finner vi blant annet den triste historien om «Billy». «Faller Ner På Knä», «Fån Telefon», «(Hon Vill Ha) Puls» og «Chrissie, Hur Mår Du?» er andre sterke spor, og fjorårets fotballåt, «Bäst När Det Gälder», hentes frem igjen. Det svinges også innom den engelskspråklige «The Heartland Cafe» når «Break Another Heart» og «Teaser Japanese» er funnet plass verdig, og med det blir historien rimelig komplett.

Underveis i karriereoppsummeringa kommer det også to tidligere uutgitte spor i form av «Detektiv» og «Filmen Om Ditt Liv», der førstnevnte er best der den er melodisk, uptempo og riktig god. Når samlinga selvfølgelig avslutter med «När Alla Vännerna Gått Hem» er også Gyllene Tiders historie ved veis ende – om vi skal stole på at sommerens turne virkelig var en avskjed – og med «GT40 Hits! Made In Halmstad» er det nok en gang bevist at bandet har en låtkatalog som de fleste band og artister der ute vil misunne.

Jan Dahle

Reklame
Svensk pop-eventyr ved veis ende