Adventspunkkalender


Ronny Pøbel «Julestjerner (En Julekalender)»
Voices Of Wonder

Etter å ha spredt noen julesanger ut over sine tidligere plater er Ronny Pøbel nå ute med sitt første fulle julealbum, der ei låt slippes digitalt på alle relevante plattformer hver dag frem mot julaften. Dermed er det bare å sette seg tilbake, og nyte julas sjarm, sett fra et punka ståsted.

Ronny Pøbel er sint når han snerrer ut «Rock’n Roll Nisse» for å innlede adventstiden. Det låter så noe mer julete når «Barn Av Desember» følger, da innledningsriffet i denne kjappe rock’n rolleren har noe juleaktig over seg. Samtidig holder Ronny selv den mindre lystige tonen oppe på tekstsiden.

Låtene er i hovedsak korte og rett i trynet, der «Vakkert I Oslo» også viser en melodisk side. Det er små musikalske elementer her og der som hinter mot tidligere rocka juleprosjekter som The Yobs og The Grønne Glitrende 3 Og Dag, så sånn sett ligger ikke «Julestjerner (En Julekalender)» nødvendigvis så langt unna det som har blitt den rocka juletradisjonen.

På tekstsiden er dette derimot noe annet, der titler som «Feire Jul På AA», «Mørkt» og «Gå Rundt Et Jævla Juletre» – med et snev av klokkene som rocka julemusikk skal inneholde – nok ikke hinter om en lykkelig familiejul. Tempoet er også gjerne høyt, slik som i «Evigheten Og Forbi» og «Nissen Igjen», så kvartetten byr i høyeste grad på en punka jul. Det er likevel noe mer moderat i valsen «Juleøl», som ikke overraskende handler om julefylla.

Det ligger litt Raga Rockers i bunnen for et spor som «Denne Jula», så selv i juletiden holder Ronny Pøbel seg godt innenfor en norsk rocketradisjon. «Julestjerner (En Julekalender)» er da også Ronny Pøbel slik vi kjenner ham etter 12 år med plateutgivelser, der det er smått aggressivt i «Snekker Andersen».

«Julefredsigar» sjokkerer med et akustisk uttrykk, og er betydelig mer popa enn skiva ellers, der Ronny synger om å være 50 år i romjula. Dette i kontrast til den rocka «Søtten Og Like Røtten», som er en variant av «Deck The Halls». «Kaldt I Alt» er på sin side uptempo og rett frem, mens «Få Litt Julefred» er mer stakkato. Sånn sett varierer gutta noe underveis.

Når vi er fremme ved julaften kommer julekalenderens lengste låt, der uttrykket varierer underveis. Dermed blir det plass til piano i midtpartiet, og Ronny Pøbel avslutter juleoppladningen på annerledes vis.

For de som foretrekker musikken på fysisk format er «Julestjerner (En Julekalender)» selvfølgelig også tilgjengelig på både CD og LP, og plata er allerede i butikkene, til glede for de som ikke har tålmodighet til å vente på ei ny låt hver dag frem mot julaften.

For intervju med Ronny Pøbel, sjekk ut Scream Magazines desembernummer.

Jan Dahle

Reklame
Adventspunkkalender