Men fortrocken var ikke død


Edge «Edge»
Crispin Glover

Tilbake i 1979 ble samleplata «7000 Riff» sluppet, og der ble en håndfull undergrunnsband fra Trondheim presentert. Blant disse var Edge, bestående av blant andre fremtidige Dei Nye Kapellanane- og Oslo Plektrum-medlem Jan Swensson og TNT-trommis Diesel Dahl. Nå, 40 år senere, har Edge gjenoppstått, og er ute med fem nye låter.

Edge hadde ei låt som het «Fortrock» – med som bonus på denne nye utgivelsen – som på en måte forklarte hvor bandet lå i det musikalske landskapet, og med det kan vi oversette uttrykket til en form for punk. Dette uten at bandet i dag fremstår som direkte sint eller aggressivt, men som gitarist Ask Brantenberg Cold forteller når han overleverer plata til undertegnede; Vi var inspirert av Ramones, Thin Lizzy og Mungo Jerry. Lett blanding der altså.

Når kvartetten nå har vært i studioet for å gjøre noen nye innspillinger, faller det hele inn i en god tradisjon av norskspråklig rock. Et band som Raga Rockers dukker opp i tankene, og åpningssporet «Andre Folks Liv» byr på både god melodibruk og bra med gitarer. Enda mer melodisk blir det når den musikalsk muntre «Hei Far» følger. Også gitarsoloene er melodiøse, men samtidig er det en viss råskap i soundet.

«Æ E Døvv» gir også god plass til gitarene, samtidig som det understrekes at det ikke handler direkte om fortrock. Dette til tross slår bandet på sin måte lytteren rett i trynet. Den siste av de nye låtene er «Balladen Om Bruttern» – en omskriving av «Balladen Om Odd Iversen» – der også Edges originaltrommis, Ola By Rise, dukker opp med kubjelle. Igjen er det en viss munterhet over bandets uttrykk.

De to spora som i sin tid var med på «7000 Riff» er altså lagt på som bonus på dette minialbumet, og her fremstår Edge som mer punka, samtidig som tempoet er høyere enn på de nye låtene. Lydbildet fra den gang er derimot mye spinklere enn den relativt tunge og tette produksjonen på det nye materialet. Sånn sett låter Edge tøffere i 2019 enn de gjorde i 1979.

De 40 år gamle innspillingene er med på å gjøre «Edge» til en utgivelse som oppsummerer bandets karriere, og når det også følger med en 12 siders fanzine med historikk, bilder og tekster, blir dette et godt dokument på kvartettens historie. Formatet på utgivelsen er for øvrig farga vinyl, der musikken også følger med på CD.

Jan Dahle

Reklame
Men fortrocken var ikke død