Ei 40 år lang musikalsk reise


Dag Ingebrigtsen & Torstein Flakne
Porsgrunn, Ælvespeilet
5/10-2019

Det er klart for trøndersk mimreaften når herrene Dag Ingebrigtsen og Torstein Flakne har satt sammen forestillingen «Fra Gutterommet Til Rockestjerner På 1-2-3», som rett og slett er duoens musikalske historie. Med den sterke katalogen disse gutta har på samvittigheten skal det dermed ikke skorte på godlåter fra blant andre The Kids, Stage Dolls og TNT utover i showet.

Vi er stort sett vant til å se Ingebrigtsen og Flakne utfolde seg på pub-, klubb- og festivalscener rundt omkring, men i kveld har de premiere på et show som er skreddersydd for teatersaler og kulturhus. Forestillingen ligger forankra et sted mellom teater og storyteller, der gutta innleder det hele på «gutterommet», som er gjenskapt med postere på veggen og møbler, der Dag tidvis ligger henslengt på sofaen.

Her snakker duoen om de tidlige dagene, hvilket vil si The Kids. At disse to har en ypperlig kjemi seg imellom, etter å ha vært kompiser og samarbeidspartnere i 40 år, er udiskutabelt, og det skapes høy trivelighetsfaktor der anekdoter fra et langt musikalsk liv blir fortalt. Underveis i historiefortellinga tas det riktignok noen kunstneriske friheter her og der, men det er greit, for her handler det selvfølgelig om å skape en story som underholder publikum.

Mellom historiene, som ofte presenteres med en god dose humor, blir det selvfølgelig servert musikalske perler. Ikke alle låter blir spilt i sin helhet, men det fungerer likevel godt, nettopp fordi dette er mer en forestilling enn en konsert. Det i seg selv skaper også sine utfordringer da disse gutta gjerne trekker et feststemt publikum, mens det vi får servert her egentlig gjør seg best med et lyttende publikum, og tilrop og hyling fra salen blir bare ekstremt forstyrrende. Nettopp det er tidvis et problem i kveld.

«Null», «Fanklubb», og den nydelige «En Liten Pike», er låter som er med på å fortelle The Kids-historien, og duoen backes med tangenter og litt trommer fra Ronny Wikmark. I hovedsak er dette uansett nedstrippa og akustisk. Sånn sett er det litt i gata til Ingebrigtsen og Flaknes trubadurduo på nittitallet, The Travelin’ Trønders. Den gang var formatet uansett skapt for pub, mens det nå altså er kulturhus som gjelder, der Flakne tar på seg The Kids-parykk og Ingebrigtsen kler seg opp med den nærmest legendariske fuskepelsen fra «Norske Jenter»-coveret.

Mellom låter og historier brukes videosnutter på storskjermen bak på scena, og dette er med på å sy det hele sammen. Det hikker riktignok med videoen i overgangen til TNT-sekvensen, og sånn sett er det småting som ikke helt sitter i kveld. Også det løse manuset kan muligens strammes inn her og der, men samtidig skaper guttas improvisasjon også gode øyeblikk. Med tanke på at dette er premierekvelden lover det vi får servert uansett veldig godt for fremtiden, og når alt får satt seg blir dette garantert en skikkelig festforestilling.

At låtskriverduoen går hver til sitt etter The Kids blir selvfølgelig illustrert musikalsk med godlåter som «Soldier’s Gun», «Harley-Davidson» og «Seven Seas». Samtidig har de to nå forflytta seg fra gutterommet til konsertscena, der de befinner seg på hver sin barkrakk. Sistnevnte byr på Dags forsøk på å spille Ronni Le Tekrøs klassiske solo på kassegitar, men dette er uansett ikke et show der det handler om virtuositet. Dette handler derimot om å by på ei 40 år lang musikalsk reise, og dermed kan Torstein skryte på seg å ha kickstarta Kate Moss’ karriere da hun var med i «Love Don’t Bother Me»-videoen.

Videre får vi historier om hvordan «Rosenborgsangen» og «Alt For Norge» ble til, og Flakne forteller om «Spanish Steps» som endte opp hos Morten Harket. Samtidig funderer han over hvorfor i all verden han ikke selv spilte inn denne gromlåta, som – når vi nå endelig får høre opphavsmannen fremføre den – blir et av kveldens absolutte høydepunkter.

En time og tre kvarter byr på mye god underholdning, men samtidig føles det litt snaut at TinDrum kun presenteres med «Drums Of War». Det hadde heller ikke gjort vondt om Torstein hadde henta frem «Big Wheels» fra det undervurderte soloalbumet «Shoot The Moon», men så er dette selvfølgelig en forestilling som er ment for mer enn den harde kjerne av fans. Dermed er det nok grenser for hvor dypt i katalogen det vil fungere å grave.

Mot slutten av showet snakkes det om jakten på den definitive avslutningslåta, og vi blir med det servert tre eksempler i form av «Kyss Mæ Godnatt», «Hard To Say Goodbye», og naturligvis det som har vist seg som vinnerformelen, «Vil Du Værra Med Mæ Hjæm I Natt». Det er uansett ikke helt slutt, for ei låt gjenstår.

Naturlig nok avsluttes aftenen med «Hun Er Forelska I Lærer’n». Nå finner Torstein også frem den gamle, slitne Les Paul’n, og med det får vi kveldens eneste elektriske innslag. Dette opplagte punktumet fungerer selvfølgelig godt, og Dag Ingebrigtsen og Torstein Flakne er med det godt i havn med premieren på en forestilling som også vil være til glede for andre enn de som har inngående kjennskap til guttas katalog og historie.

Jan Dahle

Reklame
Ei 40 år lang musikalsk reise