Skandalen Rockheim Hall Of Fame

Førstkommende mandag skal TNT – sammen med Finn Kalvik og Anita Skorgan – innlemmes i Rockheim Hall Of Fame, i bandets opprinnelige hjemby, Trondheim. Dette burde være en gledens dag for alle bandets nåværende og tidligere medlemmer, men noen holdes utenfor det gode selskap, og utrolig nok gjelder det blant andre TNTs grunnlegger, Dag Ingebrigtsen.

Hvordan det er mulig at mannen som starta opp bandet kan utelukkes når TNT skal hedres for sin innsats, ja det er og blir komplett uforståelig. Uten Dag hadde det rett og slett ikke vært noe å hedre, så enkelt er det.

Dag kom rett ut av suksessen med The Kids, og ville starte opp noe den gang så utypisk som et heavy metal-band i lille Norge. Han fikk umiddelbart med seg sin gamle kompis, trommis Morten «Diesel» Dahl, mens bassist Steinar Eikum tok turen nordover fra Oslo. Så ble siste ingrediens henta inn fra Totens skoger da Rolf Ågrim Tekrø meldte overgang fra Roquefire, og tok kunstnernavnet Ronni Le Tekrø.

Dette var besetningen som gjorde bandets første album, som ble sluppet tidlig i 1983, og uansett hva som har skjedd i ettertid ligger fundamentet forankra i denne begynnelsen. At det velges å gå utenom Eikum får så være – selv om det hadde vært hyggelig å se også ham bli innlemma – men at bandets grunnlegger, og hovedlåtskriver på de to første platene ikke får sin fortjente heder og ære, er ikke mindre enn en skandale.

Det som også er trist er at undertegnede opp gjennom åra har hatt denne diskusjonen med enkelte fans, som heller ikke er villig til å se på de historiske faktaene. Uansett hvor dårlig du måtte mene Dag er som sanger – mannen er den svakeste av TNTs vokalister, men den klart beste showmannen og entertaineren – så står han uansett bak dannelsen av bandet. Selv om noen fans tydeligvis tror fullt og helt på at Tekrø og amerikanske Tony Harnell uansett ville funnet sammen, så er faktum det at sjansene for at dette hadde skjedd uten at Ingebrigtsen starta opp TNT rett og slett mikroskopisk. Dette handler om å være litt realistisk.

For alt vi vet hadde Tekrø blitt stående fast på Raufoss med sitt Roquefire, og aldri kommet noen vei uten at Dag hadde henta ham til Trondheim. Verden er tross alt full av talentfulle musikere som aldri har fått noen suksess, fordi de aldri fikk den rette muligheten til å komme frem i spotlighten. Denne muligheten fikk Ronni nettopp fordi Dag satte sammen TNT.

Videre er det udiskutabelt at Ingebrigtsen står mer eller mindre bak TNTs tre største låter i Norge. «Harley-Davidson», «Seven Seas» og «10.000 Lovers (In One)» har alle et utgangspunkt hos Dag. Sistnevnte riktignok uten at han er kreditert, men i 2012 innrømte endelig Tekrø det i offentlighet at ideen var Dags, og med det var den diskusjonen over.

Uansett er altså faktum at det ikke hadde vært noe TNT uten Dag Ingebrigtsen, og hva som eventuelt hadde skjedd med Tekrø, Dahl, bassist Morty Black – som kom inn i bandet i 1983 – og Harnell – som entra bildet i 1984 – blir kun spekulasjoner. Det er uansett fullt mulig de hadde blitt sittende fast i Roquefire, Hotlips og The Jackals, uten en videre suksessfull fremtid. Det som vi derimot vet sikkert er at denne klassiske besetningen kom sammen som et resultat av at Ingebrigtsen våren 1982 satte hjula i sving.

Utelatelsen av Dag begrunnes visstnok blant annet med at «han var med så kort tid». Hvilken rolle spiller det, så lenge det ikke hadde vært et TNT uten ham? Det blir litt som om vi skulle si at Eidsvolls menn er uvesentlig for Norges historie, siden ingen av dem er med og tar avgjørende beslutninger for landet i dag. Vi snakker rett og slett om historieforfalskning når Dag Ingebrigtsen ikke fullt og helt anerkjennes for det han gjorde for TNTs fremtidige suksess.

Uten Dag hadde ikke TNT hatt et av Norges mestselgende album i 1987, uten Dag hadde ikke TNT stått på scena foran flere utsolgte hus i Japan i august 1989, uten Dag hadde ikke TNT vært et band som på en eller annen måte har reist seg fra aska gang etter gang, og uten Dag hadde ikke TNT blitt innlemma i Rockheim Hall Of Fame, for det hadde ikke vært noe TNT å innlemme.

At «juryen» faktisk velger å ignorere disse udiskutable historiske faktaene gjør at den regelrett fremstår som historieløs. Så kan man selvfølgelig spekulere i hva som gjør at Rockheim velger å drite seg loddrett ut, men det får vi eventuelt ta ved en annen anledning. Saken nå er uansett den at Rockheim med dette mister sin troverdighet som institusjon, da hele prosjektet fremstår som en skandale.

Oppdatering: noen timer etter at denne saken ble lagt ut tok Rockheim til fornuften. Dag Ingebrigtsen blir likevel innlemma i Hall Of Fame sammen med TNT.

Jan Dahle

Reklame
Skandalen Rockheim Hall Of Fame