Nok en landing


Saxon «The Eagle Has Landed 40 Live»
Silver Lining

Saxon feirer 40 år med metal ved å gi ut en trippel live-CD (5 LP-er, om du går for vinylversjonen), der materialet er spilt inn de siste tolv åra. Selvfølgelig er det 40 låter, og med det mye klassisk metal det bys på, selv om en midtperiode i bandets historie blir ignorert.

Det finnes etter hvert så mange live utgivelser med Saxon at det ikke er helt overraskende at det er et visst fokus på låtmaterialet fra de siste 15 åra på «The Eagle Has Landed 40 Live», og det åpner med en håndfull låter fra «The Inner Sanctum». Dessverre er ikke lyden helt overbevisende på innspillingene fra Berlin i 2007. Liveopptakene presenteres for øvrig i kronologisk rekkefølge, hvilket betyr at det hele ender med en god «Battering Ram» fra London i 2018.

Det at mye av materialet er fra 2000-tallet gjør også at det blir en noe ujevn affære, der spor som «Attila The Hun», «Sacrifice» og «Stand Up And Fight» ikke er stort å skryte av. Hovedproblemet er uansett at det til tider ikke låter veldig bra, der både fremførelse og produksjon blir litt uryddig. Samtidig vil det si at råskapen og livefølelsen i høyeste grad er tilstede, så utgivelsen vinner noe på ektheten.

Med godt tempo i «Demon Sweeney Todd» løfter etter hvert låtmaterialet seg også, og når den første gode, gamle dukker opp i form av «Machine Gun» løfter det seg litt ekstra. Fungerer brukbart gjør det også med «Live To Rock», «Back In ’79» og «I’ve Got To Rock (To Stay Alive)», mens «Hammer Of The Gods» byr på god gitartraktering. Det er altså en del positivt her, men samtidig blir «The Eagle Has Landed 40 Live» litt halvveis.

Utover på den andre disken kommer det mer klassikere, hvilket vil si at det bærer tilbake til første halvdel av åttitallet med låter som «Crusader», «Power And The Glory», «Dallas 1 PM», «Princess Of The Night» og «Denim And Leather». Her befinner vi oss for øvrig på Wacken-festivalen i 2014, der Saxon i denne delen av konserten er utvida med strykekvartett, hvilket gir musikken en ny dimensjon. Dette blir også den mest interessante delen av «The Eagle Has Landed 40 Live», samtidig som låtmaterialet her er bunnsolid.

På den siste disken er nesten halvparten av låtene henta fra fjorårets sterke «Thunderbolt», men her finner vi også noen spennende innspillinger med gjesteartister. To Motörhead-gitarister svinger innom, og først er det Phil Campbell som bidrar på en god «747 (Strangers In The Night)», mens «Fast» Eddie Clarke spretter opp på scena når Biff & Co. gjør en grei versjon av nettopp Motörheads «Ace Of Spades».

Motörhead hylles også med «They Played Rock And Roll», som er blant låtene henta fra det foreløpig siste albumet. Dette er materiale som i hovedsak fungerer, men lydkvaliteten blir tidvis i svakeste laget, hvilket også gjelder når Saxon-produsent og Judas Priest-gitarist Andy Sneap kommer på besøk for å bidra på den klassiske «20.000 Ft.». Dette er også med på å understreke ujevnheten på «The Eagle Has Landed 40 Live», men som Saxon-fan vil du likevel finne ting å glede deg over på plata.

Jan Dahle

Reklame
Nok en landing