Akustiske gynginger


Tony Harnell
Et sted til sjøs, Rock The Boat
26 & 27/1-2019

Tony Harnell gjorde to konserter på Rock The Boat i løpet av helga, og i motsetning til artistene som spilte i Stena Sagas «fyllesal», ble Harnells neddempa opptredener holdt i båtens auditorium. Lokalet kan sammenlignes med en liten kinosal, og var ypperlig for akustiske konserter.

Med unntak av litt omstokking på låtrekkefølga gjorde amerikaneren to identiske sett, men historiene mellom låtene varierte noe. Tony ble for øvrig akkompagnert på akustisk gitar av svenske Stefan Altzar, som også kunne by på gode vokalharmonier, noe han viste allerede i åpningslåta, «What If». Samtidig krydra Harnell lydbildet med perkusjon i form av egg.

Nevnte komposisjon stammer for øvrig fra albumet Harnell gjorde med The Wildflowers, som også kunne by på et akustisk, og noe neddempa uttrykk. Sånn sett er det ikke noe overraskende ved uttrykksformen den tidligere TNT-vokalisten velger her, og nettopp akustiske konserter er hva han har drevet en del med i New York-området.

Tilbake i 2010 gjorde Tony også et album med The Mercury Train, bestående av akustiske og omarrangerte låter fra sin karriere. Hele fem av kveldens utvalgte svisker er å finne nettopp på deres «Round Trip». TNTs «When I’m Away» er blant disse, og denne noe obskure låta – utgitt som bonusspor på den japanske «My Religion» – er med sitt litt muntre groove riktig fin å lytte til her og nå.

Det er i det hele tatt en lyttekonsert vi snakker om, og det blir rimelig neddempa. Samtidig er dette altså et overblikk over mye av Tonys karriere, der det varieres mellom en fin versjon av Westworlds «Shame», TNTs «Month Of Sundays», og den rykende ferske «How Many More Goodbyes», fra Starbreakers «Dysphoria». Det handler altså heller ikke nødvendigvis om Harnells meste kjente låter, og der kommer vi inn på en godbit som TNTs «Daisy Jane», fra «Firefly».

Her skal undertegnede innrømme at total hjernekollaps oppstod under den første konserten, med det resultatet at jeg dreit meg ut for hele salen. Alt var heldigvis (nesten) glemt til andre dag, og Harnell ga god reklame både for Scream Magazine og Rock And Roll Dreams, mens han berømte TNT-nerdinga til en smått skamfull skribent på første rad. Resten av livet må nå leves med nettopp denne skammen hengende som en tung sky over hodet.

Som om ikke det var nok ble det også småkollaps under båtturenes quiz, så nå har denne skribenten søkt om plass på lukket anstalt. Det for å beskytte både seg selv og rockeomgivelsene mot flere pinlige hendelser. Nok om det, tilbake til konsertene.

Helt neddempa blir det med «Northern Lights», som sitter bra. Faktisk er det når det rockes litt mer med «10.000 Lovers (In One)» at det fungerer dårligst, og noe av grunnen til det er at Tonys stemme er veldig behagelig på det mer neddempa materialet. Et eksempel på det blir konserthøydepunktet, en nydelig cover av Family Of The Years «Hero», som virkelig lokker frem ståpelsen.

Opp gjennom åra har Harnell hatt flere akustiske prosjekter, og tilbake i 1994 slapp Morning Wood et godt album. Her fikk vi en medley av TNTs «Tonight I’m Falling» og Hearts «Crazy On You», og denne hentes for anledningen frem igjen. Dette fører til litt allsang i førstnevnte, og at Tony får tatt i litt mer stemmemessig under sistenevnte.

Også den gode Morning Wood-originalen «Not Scared Anymore» plukkes frem, og under den andre konserten får vi høre en liten historie rundt nettopp Morning Wood. Slik historiefortelling kunne Tony godt gjort mer av under disse konsertene, men det vi fikk høre var trivelig nok. Mannen småprater også litt med publikum, og skaper sånn sett den riktige, intime atmosfæren for denne typen konserter.

Trivelig er det også når Bostons «More Than A Feeling» trekkes opp av hatten – nerdene der ute vil for øvrig vite at også TNT-gitarist Ronni Le Tekrø har gjort denne klassikeren – og med det settes et godt punktum for konsert nummer to. Tony har med det vist seg fra en side mange fans kanskje ikke er så kjent med, men om noen skulle være i tvil kler altså vokalisten det neddempa formatet.

For full rapport fra Rock The Boat sjekk ut Scream Magazines marsnummer.

Jan Dahle

Reklame
Akustiske gynginger