Svensk pop-historie


Roxette «Look Sharp! (30th Anniversary Edition)»
Parlophone
(for musikken)
(for DVD-en)

Det er i disse dager 30 år siden Roxette slapp gjennombruddsalbumet «Look Sharp!», og dette feires med å gi ut plata både på LP, dobbel CD, og som boks. Blant ekstramaterialet er noen tidligere uutgitte demoer.

Når «Look Sharp!» innledes med «The Look» og «Dressed For Success» er lista lagt uhorvelig høyt, og det nivået lar det seg ikke helt gjøre å opprettholde for duoen. Dette er tross alt åttitalls-pop på sitt absolutt ypperste, og Per Gessles meloditeft er fenomenal på disse låtene. Mannen har likevel kommet opp med mer godt stoff enn de fem singlene skiva kunne by på.

Med en kombinasjon av programmeringer og saksofon fremtredende i lydbildet følger Roxette på med «Sleeping Single», der gitarene også slipper til etter hvert. Den uptempo «Paint» følger, og det er udiskutabelt at produsent Clarence Öfwerman har vært med på å skape et særdeles godt sound for datiden. Samtidig veksler Marie Fredriksson og Gessle på å synge, hvilket gir en god duofølelse.

For å finne den første roligere låta må man omkring halvveis ut på plata, og da dukker «Cry» opp. Marie synger fint, men låta mangler nerven som trengs for virkelig å gripe tak i lytteren. Sånn sett er ikke ballader «Look Sharp!» sin styrke, men «Half A Woman, Half A Shadow» er en melodiøs og fin halvballade.

Småheftig rytmebruk kombinert med gitarer gir oss «Chances», den minst klassiske av platas singellåter, men også denne fungerer relativt bra. Den taper uansett kampen når den suverene «Dangerous» følger, der det blir plass til både munnspill og en rocka gitarsolo. Gitarist Jonas Isacsson tilfører da også flere rockeelementer til Roxettes pop plata igjennom.

Med «View From A Hill» går det uansett mer i den programmerte og elektroniske retningen, men også her blir det rom for det mer organiske når saksofonen finner sin plass i låta. Dette er uansett ikke «Look Sharp!» på sitt beste, og det er heller ikke «(I Could Never) Give You Up». Låta var i sin tid bonus på CD-versjonen av albumet, og er inkludert på CD-en også denne gangen, men heller ikke nå er den på LP-en.

Etter denne lille nedturen løfter det seg uansett igjen mot slutten av skiva, og den gitarbaserte «Shadow Of A Doubt» sitter godt, mens den avsluttende «Listen To Your Heart» endelig beviser at Roxette også kunne få til ballader. Denne kan godt beskrives som en power ballade, og er en suveren finale på et helhetlig veldig godt album.

Bonusdisken byr på 17 demoer og tre singel-b-sider, hvorav sju av demoene er tidligere uutgitte. Så godt som hele «Look Sharp!» kommer med det i demoversjoner, og i tillegg er det et par låter her som ikke endte opp på skiva.

Når det gjelder demoene er de overraskende forseggjorte, og gjerne ganske nær ferdige versjoner. Det hele er uansett ofte mer gitarbasert på disse innspillingene, og Gessle synger sine egne komposisjoner selv. «Dressed For Success» og «Sleeping Single» er så blant låtene som kommer i to forskjellige demoer. Den første er da med Gessle på vokal, mens Fredriksson synger den andre. Forklaringa er nok så enkel som at Per gjør sine egne demoer først, og at Marie dermed kommer inn på et senere tidspunkt.

En akustisk «Dangerous» er helt annerledes, og også mer slik man kanskje kunne forvente at flere av demoene skulle være, men Gessle har altså i all hovedsak kommet mye lengre i prosessen enn som så på innspillingene vi finner her. Ellers er det noe nytt i form av «From Head To Toe» og balladen «Never Is A Long Time», som ikke nådde «Look Sharp!», men på disse demoene er Fredriksson med. Vi snakker om greie låter, og sistnevnte kunne nok vært et verdig rolig tilskudd til albumet.

Ei annen roliglåt som burde vært på «Look Sharp!» er b-siden «The Voice», og dette gode sporet er med på bonusdisken her. Det hele avslutter med to demoer fra «Look Sharp!»-perioden, som siden har vært brukt som b-sider. Både «One Is Such A Lonely Number» og «Don’t Believe In Accidents» er gode låter, med Gessle på hovedvokal.

Den doble CD-en kommer uten booklet, og dermed mangler noe vesentlig rundt en slik utgivelse, for litt historikk hører med. Går du for boksen, som byr på albumet i LP-format, bonuslåtene på CD, og en DVD, får du derimot med et 12 siders hefte, der historien fortelles av Per, Marie, og flere andre involverte.

DVD-en som følger med boksen – «Don’t Forget You’re A Rocker – The Making Of Look Sharp» – er dessverre 45 totalt verdiløse minutter med tilfeldig sammensatte klipp fra innspillinga av albumet. Her er det ingen historiefortelling, eller noe som helst som gir mening. Det eneste gode med denne DVD-en er at den visstnok er klipt ned fra fire timers materiale, for å kaste bort tre kvarter på dette er mer enn nok.

Jan Dahle

Reklame
Svensk pop-historie