Konserthistorikk


Roxette «Boxette»
Parlophone

Roxette har samla sine liveutgivelser som tidligere kun har vært tilgjengelig på VHS – og laserdisk, for de som fikk med seg det formatet – og samtidig er en tidligere uutgitt konsert plukka frem fra arkivet. Resultatet er «Boxette», som inneholder fire DVD-er, og alt i alt har en spilletid på seks timer. Dermed er det klart for svensk pop-historie på skjermen.

Det er desember 1988, og det er like før det tar av internasjonalt for Roxette etter slippet av «Look Sharp!», men nå befinner duoen seg på turne i hjemlandet. Resultatet er dokumentasjonen «Sweden Live», som her presenteres i det opprinnelige 4:3-formatet. Bildet er dessverre noe mørkt, så visuelt er det et stykke unna optimalt.

Det låter uansett godt når det åpnes med «Dressed For Success», og det drar seg så rett over i «The Look», og dermed har både Marie Fredriksson og Per Gessle fått sitt øyeblikk i front innledningsvis. Dette er også pop på sitt ypperste, der det videre roes ned med «Cry», for så å rockes opp med «Joy Of A Toy» fra debutalbumet «Pearls Of Passion».

De ti låtene vi får i løpet av 45 minutter byr på en liten overvekt av «Look Sharp!»-materiale, der det hele er redigert ned til ikke å ha noe mellomsnakk. Dermed følger låtene tett, og det låter godt hele veien, enten det er akustisk duett i «Neverending Love» eller det er uptempo i «Dance Away».

At Gessles godlåter fremføres av et godt bra gjør selvfølgelig sitt. Gitarist Jonas Isacsson slipper da også godt til i den sterke «Dangerous», mens det avsluttes glimrende med «Listen To Your Heart».

Sommeren 1989 har Roxette inntatt Borgholms Slott, og der spiller de inn «Look Sharp Live». Per og Marie er altså fortsatt ute på samme turne som ble dokumentert med «Sweden Live». Sånn sett er det lite nytt å spore på livesiden, men her åpner og avslutter det med «The Look» i forskjellige videoversjoner. Videoene til «Dressed For Success», «Dangerous» og «Listen To Your Heart» er også inkludert.

Dette gjør at selve konsertdelen kun består av et par låter, der «Paint» er den som ikke var på forrige videoutgivelse. Det hele låter mer sterilt, med mindre gitarer, og gir i det hele tatt liten livefølelse. Videoen blir verken fugl eller fisk, der den mikser liveklipp med videoer innspilt mens Roxette befant seg på Borgholm. Tittelen «Look Sharp Live» er med det en av tidenes mest misvisende titler.

Like før jul i 1991 befant Roxette seg i Australia, og i Sydney filma de «Live-ism». Suksessalbumet «Joyride» var da relativt ferskt, og store deler av den redigerte konserten vi får her er henta derfra. Dette blir da også 77 musikalsk gode minutter, men igjen er bildet litt mørkt.

«Hotblooded» og «Dangerous» åpner konserten på rocka vis, der Jonas Isacsson igjen vies god plass i lydbildet. Også denne gang puttes det inn noen promovideoer underveis, og disse er «Church Of Your Heart», «(Do You Get) Excited?» og «How Do You Do!», og det legges inn noen dokumentarsekvenser, men i hovedsak er dette altså en livevideo.

Med «Watercolours In The Rain» og «Things Will Never Be The Same» blir det akustisk, mens Marie setter seg ved pianoet for «It Must Have Been Love». «Knockin’ On Every Door» og «Perfect Day» er blant visene som understreker at Roxette hadde mer å by på enn singellåtene, men selvfølgelig er hits som «Dressed For Success», «The Look» og «Joyride» også på plass. Det er altså et relativt variert og godt show vi får presentert på «Live-ism».

Når Roxette er ute på turne for å promotere «Crash! Boom! Bang!» fører det svenskene til Johannesburg i januar 1995, og halvannen time av konserten derfra er å finne på «Crash! Boom! Live!». Nå får vi en ren livevideo, som også fremviser bandet som nå har blitt et rockeband på en relativt rå måte, der det sparkes i gang med «Sleeping In My Car».

Det er i det hele tatt altså et ganske rocka Roxette vi møter her, der låter som «Fireworks» og «Dangerous» lar gitarene sitte i førersetet. Igjen er det et visst fokus på det da aktuelle albumet, og «Crash! Boom! Bang!», de rocka «Harleys & Indians (Riders In The Sky)» og «Lies», og den popa «Run To You» er låter derfra som fungerer godt i konsertsammenheng.

Leirbålavdelingen byr på «Listen To Your Heart» og «The First Girl On The Moon», mens det i siste del av konserten er hitparade med blant andre «It Must Have Been Love» – med et country-preg – «Dressed For Success», en helt neddempa «Spending My Time», «The Look» og «Joyride». Med det er også den definitivt beste livedokumentasjonen av Roxette så langt i havn.

I 2001 var Roxette ute på «Room Service Tour», og konserten fra Globen i Stockholm ble overført til verden via Internett. Dette opptaket har aldri vært offisielt utgitt, men på «Boxette» er det å finne på den fjerde og siste disken. Dette er også hele konserten, hvilket vil si 24 låter og en spilletid på bortimot to timer.

Konserten innledes med singelrekka «Crush On You», «Dressed For Success» og «Listen To Your Heart», og fokuset er mindre på det ferskeste albumet enn på tidligere turneer. Dette er vel på sin måte naturlig der det stadig har kommet til nye hits underveis, men som femte låt i showet dukker «Real Sugar» opp som første smakebit fra «Room Service».

De da ferske «The Centre Of The Heart» og «Milk And Toast And Honey» sitter godt blant klassikerne, og konserten er i det hele tatt ganske god. Samtidig bærer den her og der preg av å være direktesendt, med de småglipp det kan føre til.

«Fading Like A Flower» og «Spending My Time» – begge med høy allsangfaktor – er kveldens akustiske sekvens, mens Marie tar «Little Girl» alene ved pianoet. Videre er selvfølgelig slagere som «Dangerous «, «Sleeping In My Car», «The Big L.», «Joyride» og «The Look» sikre kort.

Alt i alt er «Boxette» en god historisk dokumentasjon på Roxette som liveband, men det kunne nok vært gjort en del mer på restaureringssiden når det nå har blitt børsta støv av disse opptakene.

Jan Dahle

Reklame
Konserthistorikk