– Tusen takk for 15 år, Dan

Dan Heide med Zeromancer under Slottsfjell 2007.

I går sa Zeromancer-gitarist Dan Heide takk for seg i bandet, og det hele skjedde med en utsolgt konsert på Parkteatret i Oslo. Dette var samtidig orkesterets første konsert på norsk jord siden Tønsberg-kvintetten tok avskjed med vannhullet Total i hjembyen i 2014, og den første i Oslo på fem år. Vi snakker med andre ord om et etterlengta norgescomeback, samtidig som det altså skulle bli en avskjed.

Det var 11. september 2003 vi første gang stifta bekjentskap med Dan Heide i Zeromancer-sammenheng, da bandet åpna «Zzyzx»-turneen på Kvarteret i Bergen. Mannen hadde da nettopp overtatt gitaristrolla i bandet etter amerikanske Chris Schleyer, som forlot skuta etter at det da ferske albumet var ferdigstilt.

Med det mista bandet også en villmann, for Heide skulle vise seg å være en betydelig roligere scenepersonlighet enn sin forgjenger. Med Alex Møklebust og Kim Ljung til å lage show skulle det uansett ikke bli et problem, og Dan vokste seg etter hvert godt inn i Zeromancer. I 15 år, og på tre album, har han så tilført mye godt til bandet. Dermed er det vemodig å se Heide ta farvel.

Siden årets to største konsertbegivenheter i Oslo skulle finne sted samme kveld rakk undertegnede dessverre kun fire låter med Zeromancer i går, men disse fremviste et band i god form. Du verden så herlig det var å oppleve «Doctor Online» fra ei scene igjen, samtidig som gutta viste hvor mye de setter pris på Dan, der Alex takka ham for tro tjeneste med ordene «Tusen takk for 15 år», mens klemmene satt løst på scena.

Zeromancer, med Dan i midten, rett før konserten på Rockefeller i 2003.

For Zeromancer er fremtiden et nytt album, og selvfølgelig å få på plass en ny gitarist. Dan Heide forlater uansett ikke miljøet, og han er med når Kims Ljungblut slipper «Villa Carlotta 5959» 2. november. Samtidig returnerer Ljungblut til scenene for de første fulle konsertene siden 2011, og datoene er:

9/11 Tønsberg, Papirhuset
10/11 Tønsberg, Papirhuset
12/11 Oslo, Kulturkirken Jakob

Som om dette ikke er nok for fansen å glede seg over, har Seigmen utvida den nå tradisjonelle julekonserten på Støperiet i hjembyen til en liten turne. Dermed kan bandet oppleves følgende steder:

14/12 Drammen, Union Scene
18/12 Stavanger, Folken
19/12 Oslo, Rockefeller
20/12 Trondheim, Byscenen
21/12 Ålesund, Terminalen
22/12 Tønsberg, Støperiet

Det er altså gode tider for fansen av Seigmen, Zeromancer og Ljungblut, og gutta er med andre ord inne i en travel periode, der denne skribenten ser aller mest frem til plate og flere konserter med Zeromancer.

Jan Dahle

Reklame
– Tusen takk for 15 år, Dan