Søstre på full fart opp


Twisted Sister «You Can’t Stop Rock’n Roll (Expanded Edition)»
Twisted Sister «Live At The Marquee 1983»

Rhino

Etter en langvarig og trøblete start for Twisted Sister – der årevis uten interesse fra plateselskapene til slutt førte til signering med Secret Records, like før selskapet gikk konkurs – begynte ting endelig å fungere for alvor da kvintetten ble plukka opp av Atlantic i 1983. Bandets første plate på et majorselskap ble dermed 35-årsjubilanten «You Can’t Stop Rock’n Roll», som nå er ute i utvida versjon.

Twisted Sisters albumdebut fra 1982, «Under The Blade», var litt rufsete i kantene, men skulle i 1985 remikses til det fenomenale. Når bandet slipper plate nummer to i 1983 har gutta tatt et langt produksjonsmessig skritt i riktig retning, samtidig som låtmaterialet er sterkt, og ikke mindre enn tre singelutgivelser står igjen som klassikere fra «You Can’t Stop Rock’n Roll».

Det er da også en av singellåtene som er først ut når den glimrende showåpneren «The Kids Are Back» sparker i gang albumet, og det fortsetter like sterkt når den groovy «Like A Knife In The Back» følger. Dee Snider har virkelig kommet opp med sterke komposisjoner, og det fungerer ikke mindre godt når et melodisk refreng kombineres med høyere tempo i «Ride To Live, Live To Ride».

Bandet rocker bra, og det er godt driv i spillet, samtidig som gitarsoloene fungerer. Det småhissige uttrykket dempes uansett noe når albumets førstesingel, «I Am (I’m Me)», følger. Her snakker vi virkelig om god melodiføring, samtidig som vi får en melodisk tvillingsolo fra Eddie «Fingers» Ojeda og Jay Jay French. Her er Twisted Sister musikalsk på vei mot refrengene som skal skape suksess året etter.

Bassist Mark «The Animal» Mendoza leder an i «The Power And The Glory», som er en kombinasjon av det groovy og høyt tempo. Dette i kontrast til Sniders første balladegodbit i form av den flotte «You’re Not Alone (Suzette’s Song)». «You Can’t Stop Rock’n Roll» har dermed fått på plass alle Twisted Sister-elementene som sammen skulle bli den definitive suksessformelen.

Underveis kommer det også ei god låt som «We’re Gonna Make It», som er med på å understreke at Twisted Sister plasserer seg et sted mellom rock’n roll og metal. Da får man bare leve med at «I’ve Had Enough» og «I’ll Take You Alive» blir litt anonyme i den store Twisted Sister-sammenhengen.

Når plata avsluttes med tittelsporet er bandet uansett i sitt ess, og kvintetten gir samtidig en klar beskjed til verden om at ingenting skal stoppe Twisted Sister på deres vei mot toppen. Dette føyer seg også inn i orkesterets opprørske holdninger, som på mange måter skulle være et kjennetegn i fremtidige videoer.

Da Spitfire Records i 1999 tok over Twisted Sister-katalogen ble «You Can’t Stop Rock’n Roll» sluppet med b-sidene til singelslippet av platas tittelspor, og disse tre låtene er også med på denne jubileumsutgava. At dette ble b-sider er greit nok, der låtene ikke er blant bandets sterkeste, men «Four Barrel Heart Of Love» sitter greit nok, mens «Feel The Power» har litt for mye «Tear It Loose» over seg.

Tilbake i 2011 slapp Rhino en begrensa utgave av «Live At The Marquee 1983», men ut over dette har ikke denne konsertplata vært tilgjengelig, før den nå slippes som disk to på «You Can’t Stop Rock’n Roll»-CD-en, og som separat utgivelse på dobbel-LP. Innspillingene er gjort over to kvelder i mars 1983, og noen låter ble den gang brukt som b-sider, men her får vi altså det beste fra to kvelder, satt sammen til en komplett konsert.

Fra bandet åpner med «What You Don’t Know (Sure Can Hurt You)» til det hele avsluttes med Shirley & Lees «Let The Good Times Roll», er det et energisk og tydelig sultent band som sparker løs i den legendariske Soho-klubben. Dette er newyorkerne på sitt råeste. Vi snakker dermed ikke om perfeksjon, men du verden som det fungerer likevel.

Opptaket gjør at man ser for seg svetten som renner fra veggene – noe alle som på et eller annet tidspunkt var innom lokalet i 90 Wardour Street vil nikke gjenkjennende til – mens låter som «Sin After Sin», «Bad Boys (Of Rock’n Roll)», «Tear It Loose» og «Shoot ‘Em Down» fra debuten slår ut av PA-en. Også en klassiker fra klubbdagene som «Leader Of The Pack» er på plass, sammen med den sedvanlige, lange versjonen av «It’s Only Rock’n Roll (But I Like It)».

Sistnevnte byr på Dee i godform, og han har da også i typisk stil noen andre lengre «rants» underveis i konserten, og French slipper også til med litt Twisted Sister-propaganda i løpet av showet. Også et par smakebiter fra den da uutgitte «You Can’t Stop Rock’n Roll» dukker opp i settet i form av tittelsporet og «I Am (I’m Me)».

«Under The Blade» blir et høydepunkt mot slutten av konserten, og med det er det bare å konkludere med at «Live At The Marquee 1983» er ei herlig tidsreise, enten du velger å plukke opp vinylen, eller går for jubileumsversjonen av «You Can’t Stop Rock’n Roll».

Jan Dahle

Reklame
Søstre på full fart opp