Krigsmusikk


Bruce Dickinson «Scream For Me Sarajevo»
BMG

Den noe misvisende tittelen «Scream For Me Sarajevo» kan fort lede tankene i retning av at dette er et nytt livealbum fra Bruce Dickinson, men soundtracket til dokumentaren om mannens besøk i Bosnia i 1994 er mer som en slags best of å regne. Dermed finner vi ikke noe nytt eller uutgitt her, men en del veldig god musikk er det på plata.

Det åpner med tre låter fra mannens beste soloplate, «Balls To Picasso», og dette er også skiva som var aktuell da Dickinson med band la ut på denne noe spesielle konsertreisa. «Change Of Heart» og «Tears Of The Dragon» er da også gode påminnelser om hvor fruktbart dette første samarbeidet med produsent og gitarist Roy Z var.

Gutta som er med Dickinson på turen til Sarajevo er gitarist Alex Dickson, bassist Chris Dale, og trommis Alessandro Elena, som senere skulle spille inn «Skunkworks». Fellesskapet skulle også ta bandnavnet Skunkworks, men skiva de gjorde er middelmådig, og kun den ikke mer enn helt greie «Strange Death In Paradise» er funnet en plass verdig på dette soundtracket.

Ting satt bedre for Dickinson når han gikk tilbake til Roy Z, og i tillegg rekrutterte sin gamle Iron Maiden-kollega Adrian Smith, i tid for innspillinga av «Accident Of Birth». De ypperlige «Darkside Of Aquarius» og «Road To Hell» er blant de fire spora som er plukka fra nevnte album.

Det er strengt tatt kun de tre «Balls To Picasso» spora som har noe med den aktuelle turneen å gjøre, men til soundtracket plukkes det materiale helt frem til 2005 og «Tyranny Of Souls», selv om det hoppes elegant over den ypperlige «The Chemical Wedding». «Tyranny Of Souls» byr blant annet på «Navigate The Seas Of The Sun», som stilmessig tar Dickinson noe tilbake mot «Balls To Picasso». Samtidig gjør «River Of No Return» seg fortsatt godt.

For de som eventuelt ikke har samla annet enn de ordinære albumene på våre breddegrader er «Eternal», som var japanbonus på «Tyranny Of Souls», en nyhet. Det er også funnet plass til en liten kuriositet i form av «Acoustic Song» fra «The Best Of Bruce Dickinson», men noe nytt er det altså ikke å spore. Solodebuten «Tattooed Millionaire» er for øvrig heller ikke representert på «Scream For Me Sarajevo».

Bookleten byr på en omfattende beskrivelse av turen til Sarajevo, ført i pennen av Chris Dale. Dette er interessant lesning, og forhåpentligvis vil filmen fortelle denne spesielle historien på en enda mer engasjerende måte.

Jan Dahle

Reklame
Krigsmusikk