Trøndersk maktdemonstrasjon


Gåte
Halden, Tons Of Rock
21/6-2018

Ingen trodde vel helt at Gåte var borte for alltid da trønderne i romjula 2005 sa takk for seg, og orkesteret returnerte da også blant annet for noen konserter sommeren 2010. I fjor ble det så annonsert at Gunnhild Sundli hadde funnet igjen den musikalske gløden som trengs for å fronte det søskenstyrte bandet, og etter hvert ble heldigvis hypergitarist Magnus Børmark også med på laget.

Når Gåte avslutter torsdagen på Tons Of Rock fyller bandet teltet både med publikum og musikk, og kvintetten understreker at det menes alvor når fjorårets «Rideboll Og Gullborg» sparker i gang det som skal vise seg å bli festivalens heftigste konsert.

Alt er ved det gamle, der Sveinung Sundli drar seg frem på scenekanten med fela, Gunnhild Sundli synger flott mens hun danser mystisk, og Magnus Børmark holder på å tryne allerede i første låt mens han kaster seg selv og gitaren rundt omkring, og hopper opp på monitorene som sklir av gårde.

«Bendik Og Årolilja» kommer allerede som andre låt, og dermed har Gåte også publikum i sin hule hånd. Overraskende lite spilles ellers fra bandets debutalbum, men «Iselilja» er derimot godt representert i settet, der «Jomfruva Ingebjørg» byr på en anledning for Børmark til å hoppe ned fra scena for å få litt nærkontakt med publikum. Denne mannen gir alt.

Også Gunnhild gir mye av seg selv der hun synger flott, og er et naturlig midtpunkt på scena. Hun drar da også allsangen ut av publikum når det er tid for «Kjærleik», men gir samtidig gutta plass til å boltre seg på egenhånd når det er tid for en tøff «Storås».

Gåte låter i det hele tatt tøffere, råere, og mer brutalt enn noen gang der bandet fyller teltet med en vegg av lyd. Samtidig har de lånt noe av det visuelle fra Seigmen, der bruken av lys og røyk utvilsomt drar tankene mot Tønsbergs store sønner. Så har da også Gåte en historie knytta opp mot nettopp Seigmen-miljøet.

«Knut Liten Og Sylvelin» blir en konserttopp, mens oppbygginga av «Draumefanga» er ypperlig fra det litt neddempa og rytmiske til det massive. Med det viser bandet at det fortsatt er inne i en god stim, og underveis i konserten sitter også den ferske «Kom No Disjka» bra.

Med «Sjåaren» er det slutt for denne gangen, og underveis stjeler Børmark showet ved å lage støy med gitaren og en lyskaster, klatre opp i riggen, og å avslutte det hele med å kaste gitaren langt ut blant publikum. Med det er en mektig konsert over, og Gåte har vist at de som liveband er heftigere enn noen gang.

Full rapport fra Tons Of Rock kommer i Scream Magazines augustnummer.

Jan Dahle

Reklame
Trøndersk maktdemonstrasjon