Fornøyelig pompøsitet


Foreigner «Foreigner With The 21st Century Symphony Orchestra & Chorus»
e-a-r

Foreigner er et band som nærmest har konkludert med at det vil leve på gammel storhet, og kreativiteten har på mange måter vært svært begrensa når kun to ordinære studioalbum har sett dagens lys de siste 25 åra. Derimot er Mick Jones og hans medsammensvorne glad i å slippe klassiske låter i ny tapning, og vi har fått både ordinære nyinnspillinger, akustiske versjoner, og selvfølgelig en del liveopptak så langt. Nå er tiden inne for Foreigner med symfoniorkester og kor.

Mange band har etter hvert vært innom dette formatet, og en mengde musikkelskere misliker det, mens andre er glad i kombinasjonen rockeband og orkester. Når det er vellykka treffer det denne skribenten godt. Vinneren så langt er Styx, som med sin «One With Everything» virkelig traff spikeren på hodet. Også Foreigners musikk skal vise seg å fungere bra når bandet slår seg sammen med The 21st Century Symphony Orchestra & Chorus.

«Blue Morning, Blue Day» er en god åpning, mens det virkelig tar av med «Cold As Ice», der det også lekes litt med et Deep Purple-riff. Samtidig sliter nok vokalist Kelly Hansen og bassist Jeff Pilson litt med den begrensa sceneplassen de har å boltre seg på, og det tar da heller ikke lang tid før førstnevnte tar en tur ut i salen.

«Head Games» spilles uten orkesteret eller korets deltakelse, men ellers setter de omkring 120 ekstra musikerne og sangerne sitt tydelige preg på de to konsertene i Luzern som er grunnlaget for denne DVD-en. For eksempel får koret sin egen sekvens innledningsvis i «When It Comes To Love», mens orkesteret tilfører litt pompøsitet til «Starrider», der Jones som vanlig slipper til med sang.

Samtidig tyr Thom Gimbel til fløytebruk, hvilket han også gjør i en akustisk «Say You Will», som virkelig er svulstig og flott i denne drakta. Også «That Was Yesterday» løftes opp til noe riktig storslagent. Samtidig må det selvfølgelig sies at det er Foreigners suverene låtkatalog som er grunnmuren her, for bandet har virkelig sterke låter å by på. Med «The Flame Still Burns» graver gutta også litt dypere i katalogen enn kun til de opplagte klassikerne.

«Double Vision» er en vinner, mens «Fool For You Anyway» virkelig kler soul-preget blåserekka tilfører. I det hele tatt fungerer dette prosjektet godt, og med låter som «Urgent» og «Jukebox Hero» – med bandjam der orkesteret naturlig nok melder avbud – snakker vi om to gode timer foran TV-en.

Det hele avsluttes selvfølgelig med «I Want To Know What Love Is», som for øvrig understreker hvilken fenomenal erstatning for Lou Gramm bandet fant i Kelly Hansen. Hansen er ypperlig både som vokalist og frontmann, og selv om den tidligere Hurricane-sangeren her begrenses på sistnevnte felt, er han fortsatt suveren. Samtidig leverer bandet rundt ham plettfritt, og dermed er Foreigner fortsatt et ultrasolid liveband, også med orkester- og kor-backing.

DVD-en kan kjøpes sammen med deler av konserten på CD og vinyl.

Jan Dahle

Reklame
Fornøyelig pompøsitet