Lucassens univers live


Ayreon Universe «Best Of Ayreon – Live»
Music Theories

Etter et par korte turneer med Star One og Stream Of Passion har ikke Arjen Anthony Lucassen vist nevneverdig interesse for å returnere til scenene, men de siste åra har varianter av Ayreon funnet veien ut til konsertpublikummet ved et par anledninger. Dette riktignok kun med små gjesteopptredener fra prosjektets skaper, men mannens fenomenale musikk lever i det minste med dette et slags liv. Nå er dokumentasjonen fra fjorårets konsertserie i Tilburg ute på DVD, Blu-ray, CD og LP.

Det første man konstaterer når «Best Of Ayreon – Live» legges i spilleren er at denne gangen fungerer det produksjonsmessige på alle plan, inkludert det visuelle, som var veldig halvveis sist vi fikk en DVD fra Ayreon. Lydmessig er det som vanlig feilfritt, og både band og 16 vokalister leverer upåklagelig i bortimot to og en halv time. Her er det altså bare å sette seg tilbake, og nyte ei musikalsk reise av de sjeldne.

Det åpner stille og rolig med «Dreamtime», med Edward Reekers bak mikrofonen. Tangentist Joost Van Den Broek setter på sin side allerede her sitt tydelige preg på soundet, og denne mannen er da også et vesentlig element når det kommer til det å gjenskape Ayreon live. Tangentbruken er tross alt et av Ayreons kjennetegn.

Hele bandet – hvilket blant annet inkluderer alltid tilstedeværende Ed Warby på trommer – kommer inn til en tung «Abbey Of Synn», mens det visuelle på scena byr på video på storskjerm, og en del bruk av pyro utover i showet. Det spares ikke på noe her, og resultatet er ei visuell showpakke.

Til «River Of Time» entres scena også av instrumentalistene som byr på cello, og de etter hvert vesentlige Ayreon-ingrediensene fløyte og fele. Dermed gjenskapes det meste av uttrykket fra platene, om enn ikke alltid med de samme stemmene. Samtidig spennes det over hele Ayreons karriere, inkludert «The Theory Of Everything», der Mike Mills og Marcela Bovio synger duett.

Det blir selvfølgelig mye samsang mellom vokalistene, og når Floor Jansen, Anneke Van Giersbergen og Bovio slår seg sammen i «Valley Of The Queens» låter det virkelig pent. Det er da også musikalske kontraster her, og veien er lang fra nevnte låt til de massive «Dawn Of A Million Souls» og «Star From Sirrah».

Rob Snijders gjester for å skape rytmene til «Comatose», mens «And The Druids Turned To Stone» er rolig og flott, med nydelige gitarer fra Marcel Coenen. Samtidig står Damian Wilson for sangen her. Han er som alltid ypperlig, og kanskje den ultimate Ayreon-vokalisten.

Godlåter er det mange av – selv om undertegnede nok ville gjort noen andre valg – og «Day Sixteen: Loser» er alltid sterk, «Computer Eyes» sitter godt der keyboards og gitarer skaper den rette Ayreon-stemninga, og «The Two Gates» er fenomenal.

Passende nok entrer Star One-bassist Peter Vink scena til en suveren «Intergalactic Space Crusaders», der Wilson deler vokalen med Maggy Luyten, som virkelig leverer varene. «Everybody Dies» sitter også veldig bra, med Mike Mills, Tommy Karevik og Hansi Kürsch bak mikrofonene.

Høydepunktet blir uansett på mange måter når Arjen Anthony Lucassen selv plutselig står midt på scena og drar i gang «The Castle Hall», selvfølgelig til stor jubel fra salen. Arjen holder også en liten tale, der han blant annet forteller hvor vanskelig det er for ham å stå på ei scene, før han også gjør en ypperlig «Amazing Flight In Space», der han synger sine partier. Med det har også hovedpersonen i hovedsak gjort sitt for kvelden.

«Day Eleven: Love» byr på herlig vokalharmonier, før Wilson innleder «The Eye Of Ra», der alle kveldens vokalister og musikere etter hvert innfinner seg på scena. Dette er et solid klimaks, og det er med det bare å slå fast at Ayreon har en fremtid som liveprosjekt, med eller uten Lucassen på scena.

En halvannen times dokumentar forteller historien rundt dette konsertprosjektet, og det er interessant nok. Som et ekstra tillegg finner du også noen klipp fra en prøveforestilling, med en del andre vokalister enn de som bidro på det ferdige showet.

Jan Dahle

Reklame
Lucassens univers live