Original, remiks og live


Marillion «Brave (Deluxe Edition)»
Parlophone

Konseptalbumet «Brave» blir av mange sett på som høydepunktet fra Marillions EMI-periode med Steve Hogarth bak mikrofonen – undertegnede holder en knapp på «Seasons End» – og med det er dette bandets sjuende album ei høyt verdsatt skive. Nå er den ute i deluxe-versjon, med tre ekstra CD-er og en Blu-ray som tillegg.

Albumets konsept er inspirert av en sann historie, der ei jente, som ikke på noen måte kunne gjøre rede for seg, ble funnet på ei bro i Storbritannia. Med denne hendelsen i bakhodet valgte bandet å skrive en historie om hva som muligens kunne ha ført frem mot en slik skjebne, og resultatet er ei 70 minutters musikalsk reise i den progressive verden.

Det åpner svevende med «Bridge», som etter hvert fører frem til forsiktig vokal fra Steve Hogarth og overgangen til «Living With The Big Lie». Vi snakker i aller høyeste grad om musikk man lytter til, og ikke på noen måte om musikk som egner seg i festlig lag. De progressive elementene gjør rett og slett «Brave» til noe man konsentrerer seg om.

Sistnevnte låt rockes etter hvert opp for et øyeblikk, og Hogarth stemmebruk er så absolutt i fokus. Musikalsk er dette uansett ei berg-og-dal-banereise, der gitarist Steve Rothery selvfølgelig får spillerom, samtidig som Ian Mosleys rytmebruk utmerker seg. Lydbildet fylles også betydelig ut av Mark Kellys omfattende tangentbruk.

«Brave» er den type album der det ikke nødvendigvis handler om låtene hver for seg, men derimot om en helhet, som på mange måter er større enn de separate elementene. Sånn sett faller plata inn i en god tradisjon fra for eksempel Pink Floyds «The Dark Side Of The Moon» og «The Wall». Samtidig er nok «Brave» også til tider tungt fordøyelig om du ikke er godt inne i progen, der «Goodbye To All That» – med sine fem underdeler – ikke akkurat byr på pop-tendenser a la «Kayleigh».

«Runaway» er uansett ei fin låt, som løftes mye av en glimrende oppbygning og Rotherys solospill. Låtmessig toppes det med «Alone Again In The Lap Of Luxury», «The Great Escape» og balladen «The Hollow Man». Den i hovedsak rocka «Hard As Love» sitter også godt, med orgel fra Kelly.

Med «Made Again» settes punktum med Hogarths sarte vokal over Rotherys akustiske gitarplukk, før tempoet og intensiteten økes noe med et fortsatt akustisk uttrykk, og bandet etter hvert kommer inn for en småpompøs finale. Dette er bare med på å understreke den musikalske variasjonen på «Brave», som altså er et album for den som ønsker å lytte intenst.

«Brave» ble miksa av medprodusent Dave Meegan, og i boksen er denne originalversjonen å finne som disk 2. Den første CD-en er derimot Steven Wilsons ferske remiks. Denne tidligere Porcupine Tree-lederen har nærmest gjort ei karriere av å remikse klassiske progrock-album, og hans jobb med «Brave» er av ypperste slag. Skiva låter virkelig fint i denne nye versjonen.

I 1996 slapp Marillion liveskiva «Made Again», og den andre disken på dobbelalbumet var «Brave» innspilt i Paris i 1994. Nå er opptakene fra denne konserten funnet frem igjen, og showet er i sin helhet remiksa og lagt på to disker i denne boksen.

Dette betyr at vi får nok en god, om litt råere, versjon av «Brave», som også låter flott i remiksa versjon, men opptaket er altså ikke nytt for fansen. Da er det i denne sammenhengen mer spennende med Paris-konsertens andre del, som består av utvalgte låter fra tiden før «Brave», inkludert et par fra Fish-perioden.

Det blir straks mer feststemning i salen når «Cover My Eyes (Pain And Heaven)» overtar for den mørkere og tyngre fordøyelige «Brave», og når det følges på med «Slainte Mhath» blir dette særdeles fornøyelig. Gutta har i det hele tatt valgt låter som gjør disse tre kvarterene nærmest uslåelig, fra den melodisk sterke «No One Can», til den nydelige «Easter», og ikke minst «Hooks In You» og «Garden Party».

Samtidig er fremførelsene upåklagelige, der det som så ofte ellers er Hogarths stemme og Rotherys gitarer som virkelig griper tak i deg. Disse to leverer mer følelse og sjel enn musikere flest, og resultatet blir ofte direkte vakkert. «The Space…» er da også en fin avslutning på en god konsert, som nå endelig er tilgjengelig i sin helhet.

Over på Blu-ray-disken finner vi nok en Steven Wilson-remiks og denne gang er det 5.1-miksen som gjelder, i tillegg til at også mannens stereomiks ligger her. Videre er det funnet plass til «The Great Escape (Spiral Remake)», men det er den visuelle delen av disken som er av størst interesse, selv om «Brave»-filmen dessverre ikke er funnet en plass verdig.

Det som derimot er på plass er de tre promovideoene fra perioden, og en ny dokumentar om albumet. Her sitter kvintetten i studioet sammen med produsent Meegan og mimrer seg tilbake, samtidig som de lytter til snutter fra innspillinga. Dette kombineres med klipp fra «Brave», «Making Of Brave» og en konsert i Port Zélande i 2013. Resultatet er en grei innføring i historien rundt «Brave».

Jan Dahle

Reklame
Original, remiks og live