Episke perler


Marillion «Size Matters»
e-a-r

Marillion har i mange år solgt eksklusive livealbum gjennom fanklubben og sin nettside, men nå er et utvalg av disse også på vei ut på det ordinære markedet i form av CD-er i begrensa opplag. Den første av disse består av en tur tilbake til Marillion Weekend i Port Zélande våren 2009, der det den ene kvelden handla om de lange komposisjonene.

«Size Matters» er med det ikke en utgivelse for de som ønsker seg Marillion på sitt mest tilgjengelige, og selv om det underveis også gjøres en ypperlig allsangmedley bestående av «Kayleigh», «Lavender» og «Heart Of Lothian», er det de mer episke musikkstykkene fra Steve Hogarth-perioden dette egentlig handler om.

«A Few Words For The Dead» åpner settet, og dette er ei låt med en god oppbygning, som til tross for en spilletid på under ti minutter setter standarden for konserten. Deretter rockes det opp med «This Town» som følges av «The Rakes Progress» og «100 Nights», og dermed skapes et lengre stykke av denne «Holidays In Eden»-sekvensen. Som så ofte ellers kan man da blant annet nyte Steve Rotherys flotte gitartoner.

«Anoraknophobia» er representert med to spor, der den monotone rytmebruken i «This Is The 21st Century» skaper et godt bakteppe for ei god låt. Her tilfører Hogarths stemme, som typisk er, mye sjel til vokalmelodiene. Dette låter riktig fint.

Det studioalbumet som er best representert på «Size Matters» er det sterke «Marbles», og med det blir «Ocean Cloud» – med sitt allsidige musikalske uttrykk – et av de absolutte høydepunktene. Igjen er Rotherys soloarbeid glimrende, der mannen fremviser både meloditeft og følelse. Samtidig er det et helt band her som også spiller ypperlig, og med det leverer særdeles gode versjoner av Marillions mer episke verk.

«Interior Lulu» viser på sin side at også materialet fra den ikke helt overbevisende «marillion.com» kan fungere i den rette settinga, og her får også Mark Kellys tangenter dominere for et øyeblikk. Kelly slipper for øvrig også godt til i en solid «This Strange Engine», selv om Rothery også her tar kaka. I det hele tatt er det ikke mye å sette fingeren på når det gjelder «Size Matters», og når «Neverland» med all sin storslåtthet avslutter showet har du som lytter fått to timer med Marillion live på sitt beste.

Jan Dahle

Reklame
Episke perler