Not Allowed To Love

Coveret til cast-albumet.

Vi følger opp forrige utgave av Månedens Steinman med den andre tidligere uutgitte låta som er å finne i «Bat Out Of Hell – The Musical», og dermed er det «Not Allowed To Love» som står i fokus. Igjen handler det om en komposisjon som ikke er direkte fersk, til tross for at den altså for første gang er tilgjengelig for et platekjøpende publikum.

Det er karakteren Tink – spilt av Aran MacRae – som fremfører balladen «Not Allowed To Love» i andre akt av «Bat Out Of Hell – The Musical». Låta er av neddempa slaget, men orkesteret tilfører litt forsiktig pompøsitet underveis.

Melodimessig er dette godt, men uten at vi snakker om Jim Steinmans mest spennende låt. Det hele blir litt mer ordinært enn «What Part Of My Body Hurts The Most», som var temaet i forrige måned. MacRae synger uansett fint, og alt i alt er «Not Allowed To Love» et riktig hyggelig tilskudd til Steinmans låtkatalog, som tross alt ikke har vokst mye på denne siden av tusenårsskiftet.

Aran MacRae som Tink.

Når det gjelder historien til «Not Allowed To Love» går den tilbake til tidlig 2000-tall, da Steinman jobba på en av sine skrinlagte musikaler, «Batman». Flere demoer fra dette arbeidet ble sluppet på nettet av komponisten selv rundt lanseringa av Meat Loafs «Bat Out Of Hell III – The Monster Is Loose», og man kan vel ane at dette var Steinmans måte å vise litt av hva Meat Loaf-albumet kunne blitt til i en ideell verden.

Hele tre demoer av «Not Allowed To Love» fikk Jims publikum høre, og den første av disse er en duett mellom Marcus Lovett og Karine Hannah. Førstnevnte var for øvrig også involvert på demostadiet da «Tanz Der Vampire» skulle bli til «Dance Of The Vampires», og han spilte The Man i originaloppsetninga av Andrew Lloyd Webber og Jim Steinmans «Whistle Down The Wind». Hannah gjorde rundt samme tid som «Batman»-arbeidet pågikk, demoer til et aldri fullført soloalbum med Steinman i førersetet.

Den nevnte «Not Allowed To Love»-demoen er en naken pianoinnspilling, og tekstmessig er det aller meste som i «Bat Out Of Hell – The Musical»-versjonen. Den største forskjellen på den nylig utgitte versjonen blir sånn sett at låta ikke lenger er en duett. Da skiller de to andre demoene seg mer ut, der de er produsert med mye programmeringer, og kalles «Pop»- og «Dance»-demo.

Lottie Mayor som Swallow, og Marcus Lovett som The Man i originaloppsetninga av «Whistle Down The Wind».

Den første av disse fungerer veldig bra i denne mer ferdige versjonen, der Lovett og Hannah fortsatt gjør låta som duett. Som så ofte ellers er det også en nytelse å høre Karines stemme. Dance-versjonen er litt mer uptempo, samtidig som den nå synges av Hannah alene. Denne innspillinga er ikke like god som den foregående, men de tre demoene sammen viser på en interessant måte hvordan Steinmans musikk kan fungere med forskjellige arrangementer.

Som med flere av Jim Steinmans komposisjoner fra første halvdel av 2000-tallet ble «Not Allowed To Love» en del av konsertrepertoaret til først Over The Top, og deretter The Dream Engine i 2005 og 2006. Man må anta at den aldri fullførte plata til The Dream Engine dermed ville inneholdt en versjon av «Not Allowed To Love», men vi måtte altså vente mer enn ti år fra dette skrinlagte prosjektet til låta skulle slippes på plate.

Jan Dahle

Reklame
Not Allowed To Love