Konsertsjel på plate


Iron Maiden «The Book Of Souls: Live Chapter»
Parlophone

Det begynner nærmest å bli en tradisjon at Iron Maiden følger opp turneene med en liveutgivelse, og denne gangen er det i første omgang CD og LP som gjelder, mens den visuelle versjonen for øyeblikket kun er tilgjengelig på YouTube.

Alle som så Iron Maiden i Telenor Arena i fjor har en viss formening om hva som er i vente når «The Book Of Souls: Live Chapter» begynner å snurre. Dermed er den gode åpninga «If Eternity Should Fail» slik vi opplevde det på Fornebu, selv om vi her og nå befinner oss i Sydney. Albumet er da også spilt inn over store deler av verden, i løpet av den i overkant ett år lange turneen.

Nytt for de av oss som ikke har sett bandet i år er at «The Great Unknown» har overtatt for den sterkere «Tears Of A Clown» i settet, og at «Wrathchild» – som så ofte før, og av fortsatt uforståelige grunner – har erstatta ei mer interessant låt. Denne gangen er det «Hallowed Be Thy Name» som er lagt på offerfjøla.

Fokuset er ellers mye på «The Book Of Souls», og det er greit nok, for studioalbumet er sterkt, og låtene fungerer live. Det skal nok likevel sies at Bruce Dickinson til tider låter litt anstrengt, som for eksempel i «Speed Of Light», men i all hovedsak høres bandet bra ut.

I den ypperlige «Children Of The Damned» går turen til Montreal, der stemningen er særdeles god, og vi får høre en Dickinson som prater i vei på fransk. Overgangene mellom opptakene er ikke alltid veldig gode, og sånn sett kunne det vært gjort en bedre jobb på det feltet, men dette vil nok plage de færreste.

«Death Or Glory» låter litt rufsete på korsiden, noe som kanskje viser at det er begrensa hvor mye som er gjort i studioet med disse opptakene. Det er da også en viss råskap over skiva, selv om det produksjonsmessig låter godt, men det er selvfølgelig et stykke unna magien til «Live After Death».

Det er uansett ferske låter som nevnte «Death Or Glory», det episke høydepunktet «The Red And The Black» – med et entusiastisk Tokyo-publikum, og herlige gitarsoloer – og «The Book Of Souls» som er salgsargumentet når det kommer til «The Book Of Souls: Live Chapter». Vi har tross alt en del liveversjoner av «The Number Of The Beast» og «Iron Maiden» fra før.

Det skal likevel sies at det, akkurat som da vi så bandet her til lands, er de litt overraskende klassiske tilskuddene til setlista som er høydepunktene. «Powerslave» er alltid en vinner, og avslutninga med «Blood Brothers» og «Wasted Years» er virkelig suveren. Dermed seiler også et godt livealbum trygt i havn.

Jan Dahle

Reklame
Konsertsjel på plate