Rockegodterier


Montrose «Montrose (Expanded Edition)»
Rhino

Året er 1973 når gitarist Ronnie Montrose kommer på banen med sitt Montrose, og i front for bandet finner vi fremtidig Van Halen-vokalist Sammy Hagar. Sammen leverer gutta, godt backa av bassist Bill Church og trommis Denny Carmassi, ei suveren debutplate.

Ronnie Montrose riffer i gang skiva med «Rock The Nation», og dermed er standarden satt for et album bestående av flott gitarspill og ypperlig melodibruk. Rocken vi får presentert er så innenfor det klassiske som den kan få blitt, og det er et fint driv på åpningssporet.

Det er så visst en håndfull udødlige låter på «Montrose», og «Bad Motor Scooter» er blant disse. Her økes tempoet, og Hagar synger som alltid upåklagelig. Han setter da også sitt definitive preg på plata, og konkurrerer sånn sett med Ronnies fortreffelige gitarspill om oppmerksomheten. Resultatet blir et samspill som virkelig slår gnister om seg.

Med «Space Station #5» når gutta en av de definitive toppene, og mange der ute vil nok gjenkjenne denne fra Iron Maidens b-sidekatalog. Sånn sett understrekes det også at Montrose, og da kanskje spesielt debutalbumet, ble en inspirasjon for fremtidige rockegenerasjoner.

Det hele er kort og effektivt der åtte spor byr på 32 minutters spilletid, hvor vi også finner en rock’n roll-cover i form av den uptempo «Good Rockin’ Tonight». Ut over dette er det herrene Montrose og Hagar som har skrevet de fleste låtene i fellesskap. Dette har ført til blant andre den gode «I Don’t Want It» og «One Thing On My Mind», som det virkelig svinger av, mens hele bandet er kreditert på den ultraklassiske «Rock Candy».

Sistnevnte er tung og groovy, og det absolutte høydepunktet på «Montrose». Klassisk rock blir knapt bedre enn dette, noe produsent Ted Templeman nok også skal ha sin del av æra for, og når «Make It Last» avslutter skiva har Montrose dermed stått for ei virkelig sterk debutplate.

Svært gode alternative versjoner av fem albumspor i form av demoer er å finne på bonusdisken, som følger med denne nyutgivelsen av «Montrose». I tillegg dukker den tidligere uutgitte «Shoot Us Down» opp i demoform, og tilfører sånn sett noe spennende for fansen.

Videre er det et liveopptak fra et radiostudio i Sausalito på våren 1973, som fremviser et Montrose på vei mot sitt første album. Her fremføres hele albumet, utenom «Space Station #5». Dessverre yter ikke produksjonen bandet full rettferdighet, for gitaren ligger litt for langt bak i lydbildet. Interessant stoff er dette uansett, og blant materialet her er den svakere «You’re Out Of Time», som det ikke ble funnet plass til på albumet.

Artig er det for øvrig at bandet på dette tidspunktet er så ferskt at det ikke har noe navn, men selv om innspillinga altså ikke er optimal, viser dette et nystarta band på vei mot noe stort.

Jan Dahle

Reklame
Rockegodterier