More Than You Deserve

Albumcoveret til «Dead Ringer»

Forrige måned var det «Souvenirs» som var den utvalgte Jim Steinman-komposisjonen, og denne gangen er tiden inne for å se på det som ble tittellåta da «Souvenirs»-musikalen skifta navn. Den nye tittelen ble «More Than You Deserve», og da Meat Loaf gjorde oppfølgeren til «Bat Out Of Hell», «Dead Ringer» i 1981, skulle nettopp «More Than You Deserve» bli et av albumets høydepunkter.

På «Dead Ringer» er «More Than You Deserve» en sju minutter lang ballade, fortreffelig spilt på pianoet av Nicky Hopkins. Med strykere tilføres det sparsommelige uttrykket litt krydder, mens Max Weinberg legger på litt trøkk med trommene, og gitararbeidet deles mellom Davey Johnstone og Mick Ronson. Sammen skaper musikerne et godt bakteppe for Meat Loaf, og resultatet er glimrende.

Igjen vinner Jim Steinmans komposisjon på suveren melodibruk, og samtidig er humoren på tekstsiden med på å løfte låta. Humoren skulle for øvrig få enda mer plass i den riktig så festlige videoen til låta, og her snakker vi utvilsomt om Meat Loafs mest humoristiske promovideo.

Når det gjelder historien rundt «More Than You Deserve» var den altså tittellåta til en musikal Steinman jobba med på første halvdel av syttitallet, og som hadde en liten oppsetning under New York Shakespeare Festival i 1973. Der ble en av rollene spilt av Meat Loaf, som med det innleda et livslangt samarbeid med komponist og tekstforfatter Jim Steinman.

Labelen til 1973-singelen.

Som et resultat av dette møtet ble det et studiobesøk, og Meat Loaf gjorde den første innspillinga av «More Than You Deserve» i 1973. Steinman likte aldri resultatet, og har fortalt at han ikke slapp inn i studioet. Meat Loaf slapp derimot inn, og la vokalen på en versjon av låta som har visse country-elementer, men som samtidig mangler finessen «Dead Ringer»-versjonen har. Singelen ble for øvrig aldri gitt ut, og kun et lite opplag er ute på bruktmarkedet.

I forbindelse med bearbeidelsen av musikalen ble det også spilt inn noen demoer, og blant disse er tittelsporet. På denne synger Jim selv, og country-elementet er sterkere enn på singelversjonen, blant annet grunnet Steinmans vokal og gitarbruken.

Neste gang «More Than You Deserve» skulle dukka opp var da Meat Loaf la ut på veien i etterkant av «Bat Out Of Hell»-slippet, og selv om låta ikke skulle bli et fast innslag i setlista finnes det blant annet en innspilling fra Cleveland på høsten 1977. Her er det fortsatt et visst country-preg over låta når Meat synger den.

Når «Bat Out Of Hell»-turneen på høsten 1978 nærmer seg slutten dukker «More Than You Deserve» opp igjen i Uniondale, der den brukes for å gi Meat Loaf ei pause. Dermed er det igjen Steinman som synger balladen, og nå er den nedstrippa til kun vokal og piano. Resultatet er herlig, og det er ingen tvil om at drømmen måtte være å oppleve en Jim Steinman-solokonsert med dette uttrykket.

Etter «Dead Ringer» ble «More Than You Deserve» borte fra Meat Loaf-repertoaret, og låta har nok aldri fått den statusen den burde hatt. Da Meat i 1998 spilte inn «VH1 Storytellers» var derimot «More Than You Deserve» på menyen, og hovedpersonen forteller historien om hvordan han og Jim møttes, i tillegg til å fremføre litt av dialogen som opprinnelig førte opp mot låta. Dette kan bivånes på DVD-versjonen av «VH1 Storytellers».

Tidligere i år skulle «More Than You Deserve» igjen slippes på markedet, og denne gang av musikalartisten Tyce på hans «Hero»-album. Her får vi en helt grei nedstrippa pianoversjon.

Ut fra hvor god «More Than You Deserve» er har den altså ikke levd et rikholdig liv, og innspillingene er få. Det er uansett versjonen fra «Dead Ringer» som er den som virkelig gjelder, og som vanlig er det nødvendig å styre unna den nedklipte versjonen.

Jan Dahle

Reklame
More Than You Deserve