Souvenirs

Albumcoveret.

Da Meat Loaf i fjor slapp «Braver Than We Are» fikk vi ei plate som består av i hovedsak tidligere uutgitt Steinman-materiale, men det betyr langt ifra at vi snakker om helt ferske låter. Komposisjonene stammer fra helt tilbake til slutten av sekstitallet, og denne gangen skal vi i «Månedens Steinman» ta for oss nettopp en av de eldre låtene på albumet, «Souvenirs».

Det var tilbake i 1972 musikalen «More Than You Deserve» begynte å ta form, men i første utkast het den «Souvenirs». Det er altså tittellåta derifra som endelig nådde ut til massene 44 år senere, da Meat Loaf gjorde den på «Braver Than We Are».

Når Meat Loaf gjør «Souvenirs» blir den på mange måter til saksofonist David Luthers låt, der mannen på blåseinstrumentet innleder innspillinga, og fortsetter å strø sine toner utover de 8 minuttene den varer. Meat selv er rimelig begredelig når det kommer til stemmebruken, og koringene er helt nødvendige for å gi litt liv til vokalarrangementet.

Det blir uansett ikke mye storhet over denne versjonen siden hovedpersonen ikke er i stand til å levere. For de som er ukjent med låta er det nok likevel noen interessante partier å merke seg, for i likhet med låtmaterialet ellers på «Braver Than We Are» legges det hele relativt tett opp til de opprinnelige versjonene.

Siden Steinman alltid har vært en gjenbrukens mester betyr det at mannen tok med seg partier fra en del av disse i sin tid vraka låtene, og brukte dem i komposisjoner som senere har blitt klassikere. Dermed finner vi i «Souvenirs» blant annet tekstlinjene:

You’ve been cold to me so long
I’m cryin’ icicles instead of tears

Disse ordene er velkjente for alle som har et forhold til Meat Loafs «Two Out Of Three Ain’t Bad», og «Souvenirs» byr videre på melodimessige elementer som skulle dukke opp igjen først i Jim Steinmans «Left In The Dark».

Meat signerer LP-er.

En demo av «Souvenirs», med Steinman selv på vokal og piano, ble spilt inn i 1973. Jim synger med en country-sleng, men akkurat country-elementet er ikke noe nytt fra den kanten. Også her spiller saksofonen en vesentlig rolle, men denne innspillinga gir samtidig håp om noe betydelig bedre enn Meat Loaf skulle klare å gi låta. Sånn sett avslører demoen av «Souvenirs», som med alt annet på «Braver Than We Are», at det ligger et betydelig større potensial her enn hva ferdig innspilling viser.

Når det gjelder historien rundt musikalen «Souvenirs»/»More Than You Deserve» så er den et vesentlig element i Meat Loaf/Jim Steinman-historien da nettopp Meat spilte en av rollene i den begrensa oppsetninga av «More Than You Deserve» i New York. Dermed var grunnlaget for et livslangt samarbeid lagt, og samtidig gjorde Meat sin første innspilling av en Steinman-komposisjon allerede i 1973 – fire år før «Bat Out Of Hell» – men det er en annen historie…

Jan Dahle

Reklame
Souvenirs