Veien mot storhet (Part 5)


Pink Floyd «The Early Years: 1971 – Reverber/ation»
Pink Floyd Records

I 1971 slapp Pink Floyd «Meddle», og med den episke «Echoes» og instrumentalen «One Of These Days» skapte bandet prog-klassikere. Det er perioden rundt dette albumet som dekkes med «The Early Years: 1971 – Reverber/ation».

På CD-en er det først et utdrag av «Echoes» mens bandet ennå utvikler denne mot det ferdige, og videre er det nok en gang en times konsert fra BBCs arkiver. Her blir det gjenhør med «Fat Old Sun» i en lang jamversjon og en solid «Embryo», mens de da ennå uutgitte «One Of These Days» og «Echoes» må sies å være hovedfokus.

Sistnevnte strekker seg opp til 26 minutter, og er dermed å finne i all sin prakt av en liveversjon. Igjen snakker vi også om et riktig godt opptak, som fremviser Pink Floyd på sitt ypperste i livesammenheng på tidlig syttitall.

Det er 70 minutter med videomateriale i boksen som åpner med en liten dokumentar fra tysk TV, og heldigvis er den slags stoff teksta. Fra Frankrike får vi så liveopptak av «Set The Controls For The Heart Of The Sun» og «Cymbaline», og det er flere konsertbiter spredd ut over disken.

En animasjonsvideo til «One Of These Days» fungerer bra, der blant annet klokkene som senere skal bli et viktig visuelt element i forbindelse med «Time» dukker opp. Ellers er det noen interessante intervjusekvenser med bandet om musikk, med manager Steve O’Rourke om bootlegs, og med Hipgnosis-gutta Storm Thorgerson og Aubrey Powell om bandets platecovere.

Som et lite tillegg er også den tidligere uutgitte kvadrofoniske miksen av «Echoes» lagt på DVD/Blu-ray-diskene.

Jan Dahle

Reklame
Veien mot storhet (Part 5)