Veien mot storhet (Part 4)


Pink Floyd «The Early Years: 1970 – Devi/ation»
Pink Floyd Records

Det er et nytt tiår, og Pink Floyd innleder det på albumfronten med «Atom Heart Mother». Tittelsporet derfra blir på mange måter et hovedfokus også på «The Early Years: 1970 – Devi/ation», da dette episke verket blir å høre i flere versjoner. Ellers er det også filmmusikk som står på agendaen i 1970, når Pink Floyd lar seg overtale til å tonesette «Zabriskie Point».

Turen går til Montreux i november når vi får en riktig bra bandversjon av «Atom Heart Mother», og denne fremviser en kvartett – uten kor og blåsere – som nå er mer strukturert enn hva ofte har vært tilfelle når gutta har spilt live. Det er mindre plass til jamming, og med det er Pink Floyd enda et skritt nærmere det stramme og perfeksjonerte som skal bli varemerket om noen år.

Resten av den første disken byr på radiokonserten fra London i juli 1970, som må sees på som en av bandets virkelig legendariske opptredener. Opptaket har gått sin seiersgang, og blant andre NRK har sendt det. Dermed er det ingen nyhetsverdi ved dette materialet, men vi snakker om Pink Floyd på sitt ypperste live på denne tiden, så en offisiell utgivelse var så absolutt på tide.

En lang «Embryo» åpner den timelange konserten, og igjen understrekes det at det er strammere musikalske tøyler nå. Både den gode «Fat Old Sun» og den neddempa akustiske «If», fra det da ennå ikke ferdig innspilte «Atom Heart Mother»-albumet står, for øvrig på programmet. Mellom det ferske stoffet legger bandet inn «Green Is The Colour» og «Careful With That Axe, Eugene», som fortsatt henger sammen etter fjorårets «The Journey».

Avslutningsvis presenterer Pink Floyd, sammen med kor og orkester, den komplette versjonen av «Atom Heart Mother». Dette er interessant og godt, men på mange måter er likevel den rene bandversjonen fra Montreux å foretrekke da blåserne til tider blir unødvendig utflippa. Dermed er det flott at vi i boksen også får en strålende studioversjon med kun bandet.

Tre kvarter med musikk spilt inn til «Zabriskie Point» byr på mange korte spor, der det varierer fra det popa og akustiske i «On The Highway», til det stemningsskapende med «Love Scene Version 1», via det rocka i «Take Off». Det er en god del hørbart blant materialet, og deler av dette kunne også helt klart blitt til noe om det hadde blitt jobba mer med, slik som med «The Riot Scene», som endte opp som «Us And Them» på «The Dark Side Of The Moon».

Radiokonserten fra London er ikke det eneste legendariske livematerialet fra 1970, for TV-showet «An Hour With Pink Floyd» fra San Francisco er så visst også et historisk øyeblikk. Igjen snakker vi om første offisielle utgivelse, men opptaket har selvfølgelig sirkulert blant fansen.

«Atom Heart Mother» åpner showet, mens vi visuelt blir servert levende flyfoto av sjø og land, før bandet etter noen minutter dukker opp skjermen. Etter denne nyvinninga er det over til eldre stoff, og Gilmour tar vokalen i «Cymbaline», før tiden er inne for Gilmour og Waters til å dele sangen i «Grantchester Meadows». Fuglekvitteret som åpner sistnevnte visualiseres passende nok med naturbilder.

Kontrastene er store fra det stillferdige akustiske uttrykket i «Grantchester Meadows» til det tidvis støyende i «Careful With That Axe, Eugene» og «Set The Controls For The Heart Of The Sun», der Waters får leke seg litt med gongen.

I løpet av sommeren spiller Pink Floyd på noen festivaler og i St. Tropez filmes bandet mens de fremfører blant andre «Atom Heart Mother» og «Embryo». Den svake lydkvaliteten gjør at dette opptaket ikke blir noe høydepunkt, men klipp fra soundchecken er artig da vi her ser hvor liten sceneriggen faktisk er.

Nok en versjon av «Atom Heart Mother» dukker opp når bandet sammen med blåsere og kor besøker Hyde Park, og sånn sett kan man si at det blir mye gjentakelser hva låtmaterialet angår i disse boksene. Bandet hadde sitt mer eller mindre faste liverepertoar, og dermed blir det mange versjoner av blant andre «Set The Controls For The Heart Of The Sun» og «Careful With That Axe, Eugene».

Blant materialet på DVD/Blu-ray finner vi for øvrig den kvadrofoniske miksen av «Atom Heart Mother»-albumet.

Jan Dahle

Reklame
Veien mot storhet (Part 4)