Safe Sex

pandoras-box_safe-sex

Jim Steinmans bandprosjekt Pandora’s Box slapp albumet «Original Sin» i 1989, og blant materialet på plata finner vi låter som senere er gjort av blant andre Celine Dion, Meat Loaf og Taylor Dayne. Det ble også sluppet tre singler fra skiva, men en av disse har faktisk ikke blitt gitt ut i andre versjoner. Vi snakker da om sistesingelen, «Safe Sex», og dette er månedens utvalgte Steinman-låt.

Tangenter fra Jeff Bova og Steve Buslowes bass åpner denne balladen, før vokalen blir fortreffelig levert av Gina Taylor. Som så ofte ellers snakker vi om glimrende melodiføring, samtidig som gitarist Eddie Martinez etter hvert får litt mer plass i lydbildet. Det er også en viss oppbygning mot det småpompøse, men uten at dette er Steinman på sitt aller mest svulstige.

pandoras-box_jim-steinman-12234
Jim Steinman i Pandora’s Box-dagene.

Det hele er uansett veldig Jim Steinman, der hovedpersonen selv står for produksjonen. For å skape det velkjente lydbildet er også et par gamle samarbeidspartnere i form av Todd Rundgren og Eric Troyer med på korsiden.

Til tross for det velkjente soundet, og den typiske meloditeften, er altså ikke «Safe Sex» brukt i andre sammenhenger. Musikken har heller ikke dukka opp igjen, og kun småbiter av teksten kan sies å ha blitt resirkulert. Dette gjør «Safe Sex» til en ganske utypisk låt historiemessig sett i Steinman-sammenheng.

karine-hannah_54-below
Karine Hannah synger Steinman på 54 Below.

Det skal riktignok sies at det har vært to forsøk på å ta tak i «Safe Sex» igjen, og den første av disse var da kanadiske Karine Hannah gjorde fire demolåter i samarbeid med Steinman i 2001. Karines versjon av «Safe Sex» bruker det samme instrumentalsporet som Pandora’s Box-versjonen, og dermed skiller de to innspillingene seg lite fra hverandre.

Som vanlig scorer Hannah uansett mye på sin sjelfulle stemmebruk, og dermed er også denne versjonen en sann nytelse. Gledelig er det for øvrig at Hannah for en tid tilbake annonserte at hun til høsten slipper ei skive med Steinman-materiale. Dette bør kunne bli et skikkelig høydepunkt.

the-dream-engine_bonnie-jim-adrienne
Bonnie Tyler, Jim Steinman og Adrienne Warren i forbindelse med en av The Dream Engines konserter.

Det havarerte The Dream Engine-prosjektet gjorde også noen innspillinger rundt 2006, og noen av disse ble lagt ut på MySpace. Der fikk vi blant annet en liten smakebit av «Safe Sex», som gir inntrykk av at dette kunne blitt en veldig god versjon, men her har altså ikke en ferdig innspilling dukka opp.

Det er altså kun en utgitt versjon av «Safe Sex», men denne Pandora’s Box-versjonen er uansett suveren. I tillegg til albumversjonen er det også to singeledits, men vi trenger som vanlig ikke bare en smakebit når det fulle måltidet ligger der og venter på oss.

Jan Dahle

Reklame
Safe Sex