Sulten festivalopptreden

deep-purple_california-jam-1974
Deep Purple «California Jam 1974»
e-a-r
5-hoyttalere

En av Deep Purples mest legendariske konserter fant sted på Ontario Motor Speedway foran rundt 250.000 californiere i april 1974, og begivenheten har opp gjennom åra vært tilgjengelig på både VHS, CD og DVD. Nå er konserten igjen utgitt på både DVD og Blu-ray, og har du ikke fått med deg denne tidligere er det så visst tid for å investere i et stykke rockehistorie.

Før mørket senker seg over Ontario gir dette opptaket et lite innblikk i datidens festivalproduksjon både på scene- og sikkerhetssiden, og slike ting er i seg selv interessant når man sammenligner med dagens gigantproduksjoner. For bandets del handler det hele om musikken, selv om man aner et element i bakgrunnen som Ritchie Blackmore skulle ta med seg inn i Rainbows sceneproduksjon et par år senere.

Produksjonsmessig er det for øvrig ikke til å komme utenom at dette opptaket bærer preg av datidens begrensninger, men samtidig gir konserten et ærlig og røft innblikk i bandets musikalske råskap, der alt fremstår som direkte upolert.

Konserten åpner fortreffelig med «Burn», der David Coverdale og Glenn Hughes deler på vokalarbeidet. «Might Just Take Your Life» følger, der Jon Lord leverer herlig orgel underveis. Alle de tre nevnte medlemmene står for øvrig for kommunikasjon med publikum, så her får vi en sjelden anledning til å se Lord skritte frem på scenekanten for å introdusere «Smoke On The Water».

«Mistreated» er flott og bluesa, med noen jam-innslag, mens «Smoke On The Water» byr på dobbelvokal fra Hughes og Coverdale. «You Fool No One» og «The Mule» blir på sin side en lang jam med soloinnslag fra både Jon Lord, Ritchie Blackmore og Ian Paice. De 85 minuttene konserten varer gir dermed godt med spillerom for alle bandets medlemmer.

Hughes får sin ekstra tid i spotlighten i løpet av den 25 minutter lange «Space Truckin'», som drar ut i den sedvanlige jamminga. Samtidig er det her Blackmore – som har slengt olme blikk mot kameraene i løpet av konserten – knuser gitaren mot et kamera, og den vel kraftige bomba går av og setter scena i flammer for et øyeblikk. Blackmore selv er på sitt mest gale her, og det alene er nesten verdt utgivelsen.

«California Jam 1974» er rett og slett en suveren dokumentasjon på en svunnen tid, og et svært god innblikk i Deep Purple live på den første turneen med Coverdale og Hughes.

Jan Dahle

Reklame
Sulten festivalopptreden