15 allsidige år

prince_4ever
Prince «Prince 4Ever»
Warner Bros.
5-hoyttalere

Prince er borte, men musikken lever selvfølgelig sitt eget liv også etter kunstnerens død, og med «Prince 4Ever» feires mannens storhetsperiode med en dobbel samle-CD. Innholdet her spenner fra debuten i 1978 via periodene med The Revolution og The New Power Generation frem til 1993. Dermed er også gromtroikaen «1999», «Purple Rain» og «Around The World In A Day» godt representert, og hitlåtene kommer tett.

De 40 spora presenteres i en uryddig kronologi, hvilket vil si at selv om mye av materialet kommer i utgitt rekkefølge gjøres det en del unntak. Det betyr at den første disken åpner med velkjent stoff i form av «1999», «Little Red Corvette», «When Doves Cry» og «Raspberry Beret», og dermed er hitstandarden satt med noen av multiinstrumentalistens definitive høydepunkter, før historien blir fortalt fra begynnelsen.

Materialet fra tiden før det store kommersielle gjennombruddet innledes med «I Wanna Be Your Lover» og «Soft And Wet», og mannen ligger her i et landskap som mikser det funka med datidens disco. Dette er sent syttitall, og det høres, og selv om Prince låtmessig skulle løfte seg mye i tiden fremover er også dette tidlige materialet godt. «Why You Wanna Treat Me So Bad?» byr på sin side på mer gitarer, og hinter mot den mer rocka Prince, samtidig som mannens allsidighet understrekes.

Åttitallet innledes med albumene «Dirty Mind» og «Controversy», der låter som «Uptown», «Head» og den glimrende «Controversy» er som skapt for dansegulvene. «Gotta Stop (Messin’ About)» er på sin side mer gitarbasert igjen, og byr sånn sett på en røffere Prince.

Vel fremme ved «1999»-albumet er «Delirious» er sikker vinner i all sin munterhet, og deretter er det over på blant annet «Purple Rain»-materiale der hver låt i utgangspunktet er en klassiker. Tittelsporet presenteres da også i all sin fenomenale prakt, mens mye av innholdet på «Prince 4Ever» ellers kommer i form av singeledits. Et par «Around The World In A Day»-kutt sniker seg inn mellom «Purple Rain»-låtene, og «Pop Life» sitter som alltid godt i øregangene.

Den andre disken gir deg historien fra 1986 til 1993, og «Kiss» er først ut. Som på den første CD-en kommer noen av de største låtene først, og dermed er udødeligheter av typen «Sign ‘O’ The Times», «Alphabet St.», «Batdance» og den glimrende «Cream» innledningen før vi igjen tar fatt på en viss kronologi.

«Girls & Boys» er et godt spor fra «Parade», men nevnte album er ikke like sterkt som «Sign ‘O’ The Times». Dette understrekes med tre spor fra sistnevnte, der «U Got The Look» – med bidrag fra Sheena Easton – og «I Could Never Take The Place Of Your Man» er solide låter.

Denne samlingas salgsargument er den tidligere uutgitte «Moonbeam Levels» – som stammer fra perioden rundt «1999» – og som viser seg å være ei god innspilling. Dette er ei midtempo låt, der gitaristen Prince igjen finner sin fremtredende plass i lydbildet.

Med The Revolution ute av bildet gjør Prince «Diamonds And Pearls» og «Love Symbol» i fellesskap med The New Power Generation når artisten er inne på nittitallet, og tittelsporet til førstnevnte album er ei riktig god låt. «Gett Off» har på sin side en smårøff produksjon, som nok er tenkt for datidens klubbscene.

Med «Sexy M.F.» blander Prince inn rap-elementet, mens «My Name Is Prince» bygger litt videre på klubbuttrykket. Denne typen låter blir relativt hardtslående, og med det også ganske energiske. Mannens særegne og småskrikende stemme kler også dette materialet godt.

«Prince 4Ever» avslutter med den herlige gitarrockeren «Peach», og liveversjonen av den flotte «Nothing Compares 2 U». Med det er også 15 års musikkhistorie oppsummert på en god måte, og selv om dette bare er et lite innblikk i det komplette Prince-bildet, så snakker vi om en god dokumentasjon på mannens kommersielt sett mest suksessfulle periode.

Jan Dahle

15 allsidige år