Happy Ending

yvonne-elliman_food-of-love-1

Alle historier har en begynnelse, og selv om Jim Steinman hadde skrevet musikk siden sekstitallet var det ikke før i 1973 mannen fikk sin første låt utgitt på plate. Sånn sett kom platedebuten fire år før gjennombruddet med «Bat Out Of Hell», men «Happy Ending» – som ble gjort av Yvonne Elliman på hennes «Food Of Love» – er nok uansett ikke som mye annet enn en parentes i Steinman-historien å regne.

Samtidig som Jim Steinman strevde seg opp og frem som låtskriver, med grandiose musikaldrømmer som drivkraft, var det ei jente med navn Yvonne Elliman som slo seg frem som sanger i London. Dette gikk også tregt, helt til mannen som skulle bli tidenes største musikalkomponist, Andrew Lloyd Webber, fant ungjenta, og tilbød henne rolla som Maria Magdalena i den fenomenale «Jesus Christ Superstar».

Da «Jesus Christ Superstar» ble gitt ut i 1970 – der Elliman spilte ved siden av blant andre Ian Gillan og Murray Head – fikk også Yvonne sitt store øyeblikk i rampelyset da «I Don’t Know How To Love Him» ble sluppet som singel. Den dag i dag er nevnte låt blant de mest kjente fra musikalen, eller rockeoperaen om du vil.

yvonne-elliman_jesus-christ-superstar
Yvonne i «Jesus Christ Superstar».

Det hele var så vellykka at da «Jesus Christ Superstar» skulle filmatiseres ble Yvonne med over også i dette formatet. I filmen spilles for øvrig Jesus av Ted Neeley, som i 1981-82 skulle bli korist i Meat Loafs backingband The Neverland Express. Samtidig må vi ikke glemme at også Webber og Steinman skulle samarbeide i fremtiden, så historiene knyttes sammen på flere plan her, og samme år som «Jesus Christ Superstar»-filmen lanseres slipper Elliman sitt andre soloalbum, «Food Of Love».

På denne tiden har Steinman signert ei managementavtale med Robert Stigwood, og hans Robert Stigwood Organisation (RSO). Blant Stigwoods klienter var også Elliman, og til tross for at Steinman hadde et ønske om å synge sine låter selv, ble han av Stigwood satt til å skrive for andre artister. Deriblant Yvonne Elliman.

Med Rupert Hine i produsentstolen skulle «Food Of Love» bli ei tidstypisk plate, med et musikalsk sprik fra The Whos «I Can’t Explain» – som rocker godt – til den helt neddempa The Band-balladen «The Moon Struck One». Hine selv var involvert i komposisjonen av flere av spora, og så leverte altså Jim Steinman «Happy Ending».

yvonne-elliman_food-of-love-2
Alternativt cover.

«Happy Ending» er en ballade som presenteres akustisk, der kassegitarer og piano setter preg på lydbildet. Yvonne selv synger til tider i et dypere stemmeleie enn vi er vant til fra dama, og sånn sett låter det ikke helt typisk Elliman. Musikalsk er det heller ikke veldig typisk Steinman, og det er ikke mye av fremtidig storhet å spore, selv om melodien for så vidt er fin nok.

Ingen andre innspillinger av «Happy Ending» har dukka opp, og man kan bare lure på hvordan låta eventuelt ville utarta seg med en mer steinmansk produksjon. Dette er nok noe vi aldri får svar på, for siden Steinman aldri har plukka den frem igjen er det mye som tyder på at han selv ikke ser på «Happy Ending» som en av sine sterkere låter.

Historisk sett er «Happy Ending» uansett interessant nettopp fordi den var Steinmans første utgitte låt. Det skulle altså gå fire år før «Bat Out Of Hell» så dagens lys, men i mellomtiden spilte Meat Loaf inn «More Than You Deserve» for nettopp RSO-labelen. Denne innspillinga kom ikke lenger enn til en promosingel, men nå var frøet sådd, og det begynte å spire.

Jan Dahle

Happy Ending