Rock’n roll radio

led-zeppelin_the-complete-bbc-sessions
Led Zeppelin «The Complete BBC Sessions»
Atlantic
5-hoyttalere

Hele Led Zeppelins studiokatalog ble for en tid tilbake sluppet remastra, både på CD og i flotte vinylbokser, og nå er det «BBC Sessions» som får samme behandling. Dette betyr at det nå er lagt ved en tredje disk, og siden BBC-arkivene inneholder særdeles mye godt stoff er dette selvfølgelig en utgivelse fansen må ha.

De to første diskene består av det samme innholdet som den opprinnelige 1997-utgivelsen, hvilket vil si at en god bluesa «You Shook Me» åpner den første skiva. Denne er blant låtene som kommer i flere versjoner, men sånn må det nødvendigvis bli når arkivet skal tømmes.

Det er mye fra «Top Gear» her, og det betyr at legendariske John Peel er mannen bak mange av programmene som presenterte Led Zeppelin for de store massene i 1969, der store deler av innspillingene stammer fra. Det er også et opptak fra 1971, og det fra «In Concert». Dermed byr de sistnevnte innspillingene på opptak gjort foran et publikum, mens det meste av det resterende materialet er publikumsløse innspillinger gjort i BBCs studioer.

«Dazed And Confused» er også blant låtene som kommer i flere helt forskjellige versjoner, og den første er på under sju minutter, og må dermed betraktes som kort. Vesentlig er det uansett at BBC-innspillinger fra denne tiden er svært gode lydmessig sett, og dermed får man ikke en gravrøverifølelse av utgivelsen.

John Paul Jones legger godt orgel på den andre versjonen av «You Shook Me», Jimmy Page jobber flott med slidegitaren i «Traveling Riverside Blues», mens du får den typiske syretrippen i «Whole Lotta Love», så Led Zeppelin byr her på akkurat hva du forventer. Underveis på den første disken er det også en godkjent versjon av Eddie Cochrans «Somethin’ Else».

Disk to er fylt til randen av «In Concert»-opptaket, og dermed får vi en enda råere versjon av bandet enn på studioopptakene fra 1969. «Immigrant Song» og «Heartbreaker» setter standarden, og «Black Dog», «Going To California» og «Whole Lotta Love» – bestående av noen klassiske rock’n roll-låter i en innbakt medley – er blant det gode materialet som presenteres utover på disken.

Dette er Led Zeppelin i sin fulle liveprakt, og er sånn sett mer spennende enn studiomaterialet fra BBC, og hele bandet er da også i godform, inkludert Robert Plant med sin ypperlige stemmebruk. Page får ekstra spillerom i en godt over 18 minutters versjon av «Dazed And Confused», samtidig som gutta drar ut på reise i jamland.

Det kommer en fin versjon av «Stairway To Heaven», og selv om den ikke helt matcher den suverene studioinnspillinga er dette fornøyelig. Avslutter det tidligere utgitte materialet gjør en god «Thank You».

Den tredje disken byr på de manglende låtene fra sessions vi finner i den opprinnelige utgivelsen, og i tillegg er det funnet frem til et studiobesøk som i sin helhet ble sett på som tapt. Underveis blir dermed blant annet opptaket fra 1971 komplettert med «What Is And What Should Never Be» og «Communication Breakdown», hvilket trekker den fullstendige lengden på konserten opp i over halvannen time.

«White Summer» – som er Jimmys lekegrind – og «Sunshine Woman» er låter som ikke finnes i andre innspillinger på denne utgivelsen, men selv om «Communication Breakdown» kommer i hele fem versjoner er disse så forskjellige at det ikke føles som repriser.

Når det gjelder de tre spora fra det tidligere antatt tapte opptaket er disse lagt på til slutt, og det er naturlig siden dette lydmessig bærer preg av ikke å være henta fra mastertapene. Sånn sett avslutter ikke «The Complete BBC Sessions» på ultimat vis, men underveis er det lite å si på innholdet.

Jan Dahle

Reklame
Rock’n roll radio