Justin Bieber og hatet

justin-bieber_promo

Helt siden Justin Biebers første norgesbesøk har vi opplevd et hat vi aldri har sett maken til mot en artist. Kommentarfeltene – der det riktignok har roa seg en god del nå – har på det mest ekstreme bestått av oppfordringer om å dra til byen med rifle for å skyte artisten, og om å sprenge Telenor Arena, for på den måten å bli kvitt både artist og fans. Dette ville i andre sammenhenger blitt å betrakte som oppfordring til terror, og dermed vært straffbart.

I Bieber-sammenheng blir nok ikke slike uttalelser tatt alvorlig nok til å bli sett på som straffbare handlinger, men det er likevel verdt å merke seg ordbruken. Verdt å merke seg er det også at det jevnt over ser ut til å være «voksne» menn som sprer hatet, og man kan jo lure på hva som trigger denne gruppa så veldig. Finner de virkelig glede i å erte opp 13 år gamle jenter, eller hva er det som ligger bak?

Interessant er det også å se på argumentene for at Bieber burde bli «nekta adgang til landet», der det stadig trekkes frem at han visstnok er narkoman. Nå vet ikke jeg om Justin virkelig har rusproblemer eller ikke, men hvilken rolle skulle det i så fall spille i denne sammenhengen? Vi hører tross alt ikke dette argumentet brukt når for eksempel Ozzy Osbourne eller Pete Doherty kommer over grensa.

Man kan også lure på hvilke artister haterne som bruker dette argumentet har likt opp gjennom åra. Mange ser ut til å være oppvokst på åtti- og nittitallet, og da er det ikke utenkelig at det for eksempel finnes en del fans av The Beatles, Pink Floyd, Black Sabbath, Aerosmith, Guns N’ Roses, Nirvana, Alice In Chains og andre av rockehistoriens utallige «narkovrak» blant disse som nå skal ta Bieber for dopbruk. Det i seg selv vil være så dobbeltmoralsk at det ikke krever nærmere analyse.

Videre har vi selvfølgelig sutringa over hylende og hysteriske fjortiser, men hva er nytt med det? Slik har det vært siden Elvis Presley debuterte på midten av femtitallet. Siden den gang har småjentene hylt seg i svime over The Beatles, Duran Duran, a-ha, Bon Jovi, Backstreet Boys og uttallige andre. Med andre ord har ingenting forandra seg i løpet av de siste 60 åra, så hvorfor gjør det så vondt for enkelte at Justin Bieber skaper det samme hysteriet som mange før ham?

Noen prøver seg med argumentet at The Beatles var kvalitet, og derfor var det en helt annen situasjon. Jeg vil påstå at man tillegger fjortisene av 1964 overdrevet stor tillit hvis man virkelig tror at de tenkte «The Beatles er kvalitet som folk fortsatt verdsetter om 50 år», mens de i hysterisk transe rev ut hårdotter fra sitt eget hode. Dette hadde selvfølgelig ingenting med musikalsk kvalitet å gjøre, men derimot uregjerlige hormoner i høyspenn, akkurat slik situasjonen er med Bieber-fansen i dag.

Så har vi argumentet om at Justin Bieber er sånn omtrent tidenes verste artist fordi han visstnok er direkte skandaløs i sin oppførsel. Ja, det kan i høyeste grad stilles spørsmål ved hans oppførsel når han går av scena angivelig for litt vannsøl, men han er langt fra å være den første som skaper overskrifter med tvilsom oppførsel.

Se hvordan et nå legendarisk band som Sex Pistols skapte skandaler, eller gå 20 år frem i tid, og ta en titt på Oasis. Videre har vi i Norge blant annet fått oppleve Guns N’ Roses avlyse en utsolgt Spektrum-konsert fordi W. Axl Rose ikke gadd komme til Oslo, og Pearl Jam avlyse Kalvøya fordi Eddie Vedder kom i klammeri med noen vakter på Roskilde dagen før. Rockehistorien er full av tvilsomme avlysninger, og ikke minst sto nittitallets grunge-bølge for mye av dette. Dette er sikkert glemt av dagens Bieber-hatere.

Videre ser man nå, akkurat som ved tidligere Bieber-besøk, rektorer som går ut og advarer mot at det å gå på Bieber-konsert ikke er gyldig fravær. Hylekoret hiver seg så på, og legger ut om ødelagt skolegang og en fremtid i ruiner. Dette fordi man tar en dag fri fra skola for å ha det gøy i en ellers traurig hverdag? Du verden hvor lite som skal til.

Da må det igjen sies at det nok er mange av de «fornuftig voksne» av i dag som tok seg en dag fri fra skola for å se Kiss, Dire Straits, Iron Maiden, a-ha, Bob Dylan, Soundgarden eller Oasis i sine ungdomsår, og spørsmålet er da hvor mange av disse det gikk til helvete med fordi de i løpet av skolegangen tok en dag eller to fri for å se sine favorittartister. Jeg vil tro svaret er: ingen.

Sånn sett står altså ikke Justin Bieber for mye nytt verken hva skandaler eller hysteriske fans gjelder, så hva det er som har provosert så veldig med denne unge artisten er det for denne skribenten umulig å forstå. Sannsynligvis snakker vi vel om nok et bevis på at Internett trekker det verste ut av enkelte, og at noen nok bør tenke seg om en gang eller to før de trykker «post». Justin Bieber er tross alt bare nok en artist i rekka som trekker til seg et ungt hylende publikum.

Jan Dahle

Justin Bieber og hatet