Siste sommeren med Jeff Porcaro

toto_live-at-montreux-1991-dvd
Toto «Live At Montreux 1991»
Eagle Vision
5

Det faktum at Eagle Vision har sikra seg rettighetene til Montreux Jazz Festivals arkiv har resultert i noen riktig gode og historiske utgivelser, og nå er vi fremme ved Totos festivalkonsert fra 1991, som er blant bandets siste opptredener med Jeff Porcaro bak slagverket. Dette er dermed gromstoff for Toto-fansen, og en alt for sjelden anledning til å oppleve den avdøde trommeslageren på offisielt utgitt videomateriale.

I 1991 gjorde Toto en sommerrunde i Europa som altså skulle bli bandets siste med Jeff Porcaro, og her får vi oppleve nettopp denne turnéens besøk i Montreux. Bandet er nå redusert til en kvartett, med Steve Lukather i front, etter Jean-Michel Byrons kortvarige innhopp bak mikrofonen. Samtidig er ekstravokalister å finne i bakgrunnen, og blant disse er Jenny Douglas allerede på plass.

Det er Quincy Jones som introduserer Toto, før settet åpner med den gode «On The Run» – som også er å finne på «XX» – der Lukather drar i vei med ypperlig solospill. Videre får vi blant annet et par låter fra den da ennå ikke utgitte «Kingdom Of Desire». Tittelsporet derifra er alltid en vinner, og den småjazza instrumentalen «Jake To The Bone» sitter veldig bra. Her får også gutta virkelig lekt seg på instrumentene.

Det hele låter ganske rått, og dermed ikke på noen måte for polert. Samtidig er denne kvartettversjonen av Toto på mange måter et Lukather-show, hvilket vi også fikk oppleve i Oslo Spektrum året etter, men da med Simon Phillips som ny mann bak trommene.

Jimi Hendrix-coveren «Red House» er med på å understreke at nettopp Lukather styrer mye her, selv om pianist David Paich også får vist seg frem her. Samtidig har man en særdeles solid rytmeseksjon i form av de nå avdøde Porcaro-brødrene.

Det er over i klassikerland når gutta trekker frem balladen «I’ll Be Over You», igjen med fantastisk soloarbeid fra Lukather, og ikke minst storhiten «Africa». Her kombineres Porcaros trommer glimrende med Chris Trujillos perkusjon, mens Paich leverer vokalen på velkjent vis. Koristene får så en mer ledende rolle i partiet som opprinnelig ble sunget av Bobby Kimball.

Også «Rosanna» er en megahit, som bandet fremfører på ypperlig vis, før det hele avsluttes med jam på Sly Stones «I Want To Take You Higher». Nå fylles scena med alt av musikere som i løpet av kvelden har opptrådt, og blant gjestene finner vi fremtidig Toto-tangentist Greg Phillinganes.

Det hele fungerer bra både visuelt og lydmessig, og du kan velge mellom DVD, Blu-ray og CD når du løper for å kjøpe «Live At Montreux 1991».

Jan Dahle

Siste sommeren med Jeff Porcaro